Románia nagyon rosszul áll a csatornahálózattal

Az ország az EU-csatlakozáskor vállalta, hogy tíz év alatt sikerül valamelyest behoznia jelentős lemaradást, de az adatok mást mutatnak.
Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) elmúlt évre vonatkozó, frissen közzétett adatai szerint a szennyvízcsatorna-hálózatra rácsatlakozott háztartások száma 276147-el gyarapodott, így sikerült összehozni, hogy az országos átlag nagy nehezen elérje az 50 százalékot.

A területi lefedettség azonban még ennél is rosszabb, mivel a városokban nagyrészt megoldódtak ezek a problémák, a falvakban viszont még mindig nagy a lemaradás. Így a csatornázáshoz való hozzáférés tekintetében a városok 87 százalékos mutatóval szerepelnek a kimutatásban, míg falusi környezetben ez az arány alig haladja meg a 8 százalékot. Régiós lebontásban Dél-Munténia áll a legrosszabbul a maga 35 százalékával.

Az Európai Számvevőszék legutóbbi felmérése szerint egyébként jelenleg a romániai lakosság 70 százaléka fér hozzá jó minőségű ivóvízhez. A 2007-es uniós csatlakozáskor ez az arány alig haladta meg az 50 százalékot.

Hirdetés