nem, nem, soha!!!
csubakka
2018. április 11. szerda, 13:37
Nehogy már pont a centenárium évében verjék szét az ungurok a nagy román hazát.

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma a Székelyföld autonómiatervezetét. A Székely Nemeti Tanács tervezetét – amelyet Kulcsár-Terza József, az MPP-színekben RMDSZ-képviselővé választott háromszéki politikus terjesztett be egyéni tervezetként a múlt év végén – csak az RMDSZ képviselői támogatták, a többi párt és a nemzeti kisebbségek összesen 218 jelen levő képviselője egyhangúlag ara szavazott, hogy az alsóház utasítsa el a tervezetet.

Az autonómiatervezetet előzőleg a szakbizottságok is negatívan véleményezték.

A szavazás előtti felszólalásokban az RMDSZ képviselői a tervezet elfogadása mellet próbáltak érvelni, a román politikusok egytől-egyik elítélően szóltak róla.

Korodi Attila frakcióvezető felszólalásában úgy fogalmazott:

„Az erdélyi magyarság autonómia igényét nem lehet csak úgy leseperni az asztalról, aztán pedig úgy kezelni mintha nem is létezne. Romániának előbb-utóbb foglalkoznia kell vele. A gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma kiváló alkalom arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről – így az autonómiáról is – nyíltan, őszintén beszéljünk a román többség előtt. Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, a gazdasági és kulturális élet igazi motorjai. Így lenne ez Székelyföld esetében is.”

A többi párt felszólaló képviselői egyhangúlag a tervezet elfogadása ellen foglaltak állást.

A kezdeményezés továbbmegy a szenátusba, de tekintettel az autonómia gondolatának mindenkori román elutasítására, a felsőházban sincs esély az elfogadására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26182
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Kolumbia egyik hátvédje a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán persze berúgta a 11-est.
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor több korrupciós ügy kulcsfigurája volt.
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?