nem, nem, soha!!!
csubakka
2018. április 11. szerda, 13:37
Nehogy már pont a centenárium évében verjék szét az ungurok a nagy román hazát.

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma a Székelyföld autonómiatervezetét. A Székely Nemeti Tanács tervezetét – amelyet Kulcsár-Terza József, az MPP-színekben RMDSZ-képviselővé választott háromszéki politikus terjesztett be egyéni tervezetként a múlt év végén – csak az RMDSZ képviselői támogatták, a többi párt és a nemzeti kisebbségek összesen 218 jelen levő képviselője egyhangúlag ara szavazott, hogy az alsóház utasítsa el a tervezetet.

Az autonómiatervezetet előzőleg a szakbizottságok is negatívan véleményezték.

A szavazás előtti felszólalásokban az RMDSZ képviselői a tervezet elfogadása mellet próbáltak érvelni, a román politikusok egytől-egyik elítélően szóltak róla.

Korodi Attila frakcióvezető felszólalásában úgy fogalmazott:

„Az erdélyi magyarság autonómia igényét nem lehet csak úgy leseperni az asztalról, aztán pedig úgy kezelni mintha nem is létezne. Romániának előbb-utóbb foglalkoznia kell vele. A gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma kiváló alkalom arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről – így az autonómiáról is – nyíltan, őszintén beszéljünk a román többség előtt. Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, a gazdasági és kulturális élet igazi motorjai. Így lenne ez Székelyföld esetében is.”

A többi párt felszólaló képviselői egyhangúlag a tervezet elfogadása ellen foglaltak állást.

A kezdeményezés továbbmegy a szenátusba, de tekintettel az autonómia gondolatának mindenkori román elutasítására, a felsőházban sincs esély az elfogadására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26182
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.