nem, nem, soha!!!
csubakka
2018. április 11. szerda, 13:37
Nehogy már pont a centenárium évében verjék szét az ungurok a nagy román hazát.

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma a Székelyföld autonómiatervezetét. A Székely Nemeti Tanács tervezetét – amelyet Kulcsár-Terza József, az MPP-színekben RMDSZ-képviselővé választott háromszéki politikus terjesztett be egyéni tervezetként a múlt év végén – csak az RMDSZ képviselői támogatták, a többi párt és a nemzeti kisebbségek összesen 218 jelen levő képviselője egyhangúlag ara szavazott, hogy az alsóház utasítsa el a tervezetet.

Az autonómiatervezetet előzőleg a szakbizottságok is negatívan véleményezték.

A szavazás előtti felszólalásokban az RMDSZ képviselői a tervezet elfogadása mellet próbáltak érvelni, a román politikusok egytől-egyik elítélően szóltak róla.

Korodi Attila frakcióvezető felszólalásában úgy fogalmazott:

„Az erdélyi magyarság autonómia igényét nem lehet csak úgy leseperni az asztalról, aztán pedig úgy kezelni mintha nem is létezne. Romániának előbb-utóbb foglalkoznia kell vele. A gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma kiváló alkalom arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről – így az autonómiáról is – nyíltan, őszintén beszéljünk a román többség előtt. Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, a gazdasági és kulturális élet igazi motorjai. Így lenne ez Székelyföld esetében is.”

A többi párt felszólaló képviselői egyhangúlag a tervezet elfogadása ellen foglaltak állást.

A kezdeményezés továbbmegy a szenátusba, de tekintettel az autonómia gondolatának mindenkori román elutasítására, a felsőházban sincs esély az elfogadására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26182
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.