szabot
2017. december 11. hétfő, 17:49
Az ellenzék ellenkezett, de a PSD már ma napirendre vette és megszavazta. Megússzák az összeférhetetlen honatyák is.
Hiába próbálta egyperces hozzászólásokkal, majd füttyszóval megakadályozni az ellenzék, hogy az előzetes ütemezéssel ellentétben már ma, az ünnepi ülés után szavazzanak az első igazságügyi törvénymódosításról. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) – ALDE koalíció 179 szavazattal, 90 ellenében elfogadta a bírók és ügyészek jogállásáról szóló, 303/2004-es törvény módosítását.
 
Az ellenzék a válaszadás jogát használta fel, hogy a Mihály királyra emlékező, ünnepi ülés után a PSD ne tűzze napirendre az eredetileg holnap délre ütemezett végső szavazást a törvényről: mindig felszólalhat az a képviselő, akinek a neve elhangzik az előző felszólalásban. Az ülést vezető Gabriel Vlase szociáldemokrata képviselő viszont sorra kapcsolta ki a mikrofont, amikor válaszolni akartak egymásnak az ellenzék képviselői, majd egy idő után véget vetett a liberális és az USR-s hozzászólásoknak.
 
Miközben a törvényt végső szavazásra bocsátotta az ülésvezető, és a szavazás közben is a PNL képviselői az asztalokon doboltak, az USR képviselői fütyültek tiltakozásképpen a szavazás ad-hoc és indokolatlanul megsürgetett módja ellen.
 
 
Civil aktivisták a parlament előtt, illetve nagyvárosokban a PSD-székházak előtt fütyülték ki az eljárást és a törvénymódosítás tartalmát. Ennek egyik legaggályosabb része, hogy megszünteti az ügyészek szakmai függetlenségét, megalapozatlanság – szubjektíven is értelmezhető – indokával felettesük megváltoztathatja a döntést, hogy induljon vagy ne bűnvádi eljárás valaki ellen.
 
Ennek és két másik igazságügyi törvénymódosításnak a sürgős ellenőrzését jelentette be ma az Európa Tanács is.
 
167 szavazattal és 90 ellenszavazattal fogadták el ma azt a törvénymódosítást is, amely feloldja azokat a tiltásokat, amelyeket az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által 2007 és 2013 között összeférhetetlenként azonosított honatyákra szabtak ki.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24431
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.