szabot
2017. december 11. hétfő, 17:49
Az ellenzék ellenkezett, de a PSD már ma napirendre vette és megszavazta. Megússzák az összeférhetetlen honatyák is.
Hiába próbálta egyperces hozzászólásokkal, majd füttyszóval megakadályozni az ellenzék, hogy az előzetes ütemezéssel ellentétben már ma, az ünnepi ülés után szavazzanak az első igazságügyi törvénymódosításról. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) – ALDE koalíció 179 szavazattal, 90 ellenében elfogadta a bírók és ügyészek jogállásáról szóló, 303/2004-es törvény módosítását.
 
Az ellenzék a válaszadás jogát használta fel, hogy a Mihály királyra emlékező, ünnepi ülés után a PSD ne tűzze napirendre az eredetileg holnap délre ütemezett végső szavazást a törvényről: mindig felszólalhat az a képviselő, akinek a neve elhangzik az előző felszólalásban. Az ülést vezető Gabriel Vlase szociáldemokrata képviselő viszont sorra kapcsolta ki a mikrofont, amikor válaszolni akartak egymásnak az ellenzék képviselői, majd egy idő után véget vetett a liberális és az USR-s hozzászólásoknak.
 
Miközben a törvényt végső szavazásra bocsátotta az ülésvezető, és a szavazás közben is a PNL képviselői az asztalokon doboltak, az USR képviselői fütyültek tiltakozásképpen a szavazás ad-hoc és indokolatlanul megsürgetett módja ellen.
 
 
Civil aktivisták a parlament előtt, illetve nagyvárosokban a PSD-székházak előtt fütyülték ki az eljárást és a törvénymódosítás tartalmát. Ennek egyik legaggályosabb része, hogy megszünteti az ügyészek szakmai függetlenségét, megalapozatlanság – szubjektíven is értelmezhető – indokával felettesük megváltoztathatja a döntést, hogy induljon vagy ne bűnvádi eljárás valaki ellen.
 
Ennek és két másik igazságügyi törvénymódosításnak a sürgős ellenőrzését jelentette be ma az Európa Tanács is.
 
167 szavazattal és 90 ellenszavazattal fogadták el ma azt a törvénymódosítást is, amely feloldja azokat a tiltásokat, amelyeket az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által 2007 és 2013 között összeférhetetlenként azonosított honatyákra szabtak ki.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24431
Románia nem tudott megszabadulni a kommunista rendszer sötét árnyaitól. Sabina Fati írása.
Az ezüstpénzek Zilahtól délkeletre kerültek felszínre.
Állítólag ez áll a bukaresti üzletember visszavonulásának hátterében.
Eddig csak sejtették, hogy merre húzódhatott az erődítmény, de a régészek már a vár mindennapi életére vonatkozó leleteket is találtak.
Magyarellenesség ezúttal nem valószínű.
A kényes, nemzetközi téren számos bonyodalommal fenyegető lépésről a kormány már döntött is.
Egyszer már majdnem sikerült, de az alkotmánybíróság a soviniszta ellenzéki hőbörgők javára döntött.
Németország viszont egymagában nagylelkűbb volt, mint az összes többi EU-tagállam együttvéve.
A Bizottság számára a tagországok nem annyira konkrét társadalmaknak látszanak, inkább a nagy transznacionális bizniszek terepének. Horaţiu Pepine írása.
A sepsiszentgyörgyi polgármester fellebbezett a prefektúra által kirótt büntetés ellen.
És velük együtt persze még több amerikai hadi felszerelést.
Sőt, olcsóbbá válik! Ráadásul afféle „történelmi” igazságtétel folytán.
Idővel a magyar nyelvű orvosképzés teljes megszűnéséhez vezethet a most hozott döntés.
A Maros megyei falu közelében éppen most virágzik egy növénytani kuriózum.