szabot
2017. december 11. hétfő, 17:49
Az ellenzék ellenkezett, de a PSD már ma napirendre vette és megszavazta. Megússzák az összeférhetetlen honatyák is.
Hiába próbálta egyperces hozzászólásokkal, majd füttyszóval megakadályozni az ellenzék, hogy az előzetes ütemezéssel ellentétben már ma, az ünnepi ülés után szavazzanak az első igazságügyi törvénymódosításról. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) – ALDE koalíció 179 szavazattal, 90 ellenében elfogadta a bírók és ügyészek jogállásáról szóló, 303/2004-es törvény módosítását.
 
Az ellenzék a válaszadás jogát használta fel, hogy a Mihály királyra emlékező, ünnepi ülés után a PSD ne tűzze napirendre az eredetileg holnap délre ütemezett végső szavazást a törvényről: mindig felszólalhat az a képviselő, akinek a neve elhangzik az előző felszólalásban. Az ülést vezető Gabriel Vlase szociáldemokrata képviselő viszont sorra kapcsolta ki a mikrofont, amikor válaszolni akartak egymásnak az ellenzék képviselői, majd egy idő után véget vetett a liberális és az USR-s hozzászólásoknak.
 
Miközben a törvényt végső szavazásra bocsátotta az ülésvezető, és a szavazás közben is a PNL képviselői az asztalokon doboltak, az USR képviselői fütyültek tiltakozásképpen a szavazás ad-hoc és indokolatlanul megsürgetett módja ellen.
 
 
Civil aktivisták a parlament előtt, illetve nagyvárosokban a PSD-székházak előtt fütyülték ki az eljárást és a törvénymódosítás tartalmát. Ennek egyik legaggályosabb része, hogy megszünteti az ügyészek szakmai függetlenségét, megalapozatlanság – szubjektíven is értelmezhető – indokával felettesük megváltoztathatja a döntést, hogy induljon vagy ne bűnvádi eljárás valaki ellen.
 
Ennek és két másik igazságügyi törvénymódosításnak a sürgős ellenőrzését jelentette be ma az Európa Tanács is.
 
167 szavazattal és 90 ellenszavazattal fogadták el ma azt a törvénymódosítást is, amely feloldja azokat a tiltásokat, amelyeket az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által 2007 és 2013 között összeférhetetlenként azonosított honatyákra szabtak ki.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24431
Kukába, feledésbe vagy éppen háttérbe merült politikusok „relikviái” kaphatók egy adok-veszek oldalon. (Nem csak) gyűjtőknek.
Nos, mi, magyarok is pont ugyanazt gondoljuk a saját kultúránkról, mint a románok. Az egyetlen különbség, hogy ők sokan vannak, mi kevesebben.
A kolozsvári bajnokcsapat Craiováról hozta el a Román Szuperkupát, Culio góljával.
Kilencven vádlott áll bíróság elé az illegális egészségügyi költségtérítések miatt.
Két hete ért véget az összművészetinek nevezett fesztivál Torockón, de a szervezőknek még mindig nem sikerült eltakaríttatni a szemetet a rendezvény helyszínéről.
Pedig a bíróság is próbált segíteni neki, de hiába.
Két kontragóllal született meg Belgium első világbajnoki érme.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség végre elkezdett pártként viselkedni. Kérdés, ért-e hozzá. Mert ha nem, a nagy machinációk közepette könnyen seggre eshet.
Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.
Mi köze Nicolae Ceaușescu nemzeti-kommunista diktátornak Ioan-Aurel Pophoz, a Román Akadémia elnökéhez? Első ránézésre semmi. Másodikra viszont annál több.
A három párt mozgósítására pár százan gyűltek össze Kézdivásárhely főterén.
Ennél még az észak-erdélyi autópálya is jobb befektetés volt, mert az legalább nem készült el.
Így járnak azok az önkéntesek, akik nem egyeztetnek a nemes feladatról a környék lakóival.
Éhségsztrájkba kezdett egy családi ház megmentéséért a székelyudvarhelyi városháza előtt az uh.ro fotóriportere.