Miorica
csubakka
2017. szeptember 26. kedd, 15:30
Drámaian lecsökkent a sertések száma, a birkaállomány rekordokat dönt.

Látványos növekedésnek indult Hargita megyében a juhállomány, a kedvező agrárpolitikának köszönhetően, míg a sertésállomány drasztikusan csökkent – ez derül ki a megyei mezőgazdasági igazgatóság adataiból.

Az idézett forrás szerint a juhállomány annyira látványosan fejlődött, hogy felülmúlja az 1990-ben mért adatokat is. 2017. augusztus 31-én 338797 állatot tartottak számon, míg 1990-ben 278654-et.

A szarvasmarha-állomány a 2000-es években csökkent jelentősen, amikor 63375 egyedet számláltak, míg 1990-ben 122332 egyedet tartottak számon Hargita megyében. Augusztus végén több mint 91.000 szarvasmarhát tartottak a Hargita megyei gazdák.

A statisztikai adatok szerint legnagyobb visszaesés a sertésállomány esetében tapasztalható. 1990-hez képest ötödére esett vissza a sertések száma a megyében. 1990-ben 142617 disznó, míg idén augusztus végén 30000 sertés szerepelt a nyilvántartásban.

A szakemberek szerint az állatállományok számát a mezőgazdasági minisztérium programjai is befolyásolják azáltal, hogy milyen mértékben támogatják bizonyos fajok tenyésztését vagy a termékek értékesítését.

Az idézett forrás szerint a Hargita megyei mezőgazdasági területek 80 százalékát a természetes legelők teszik ki, amelyek a legfontosabb tápanyag-forrást jelentik a növényevő állatok számára, ami a legolcsóbb és legegészségesebb is, a legelőkre adott állami támogatás pedig sokkal nagyobb, mint a többi agrártevékenység esetében.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23240
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.