Dizájn-nappal bővül a Szent László Napok

A Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti, a Magyar Polgári Egyesület történelmi programokkal gazdagítja a nagyváradi fesztivált.
Hirdetés
A június 19–25. között zajló nagyváradi Szent László Napok újabb programjait ismertették a mai sajtótájékoztató keretében, nevezetesen azokat, amelyeket a főszervező Szent László Egyesület a Partiumi Keresztény Egyetemmel és a Magyar Polgári Egyesülettel közösen szervez.
 
Zatykó Gyula, a nagyváradi kulturális fesztivál főszervezője hangsúlyozta, mind a felsőoktatási intézmény, mind az egyesület első perctől partnere a Szent László Napoknak, az évek során számos eseményt hoztak tető alá közösen. Ezt emelte ki Balázs Zoltán, a PKE képzőművészeti tanszékének adjunktusa is, aki elmondta: idén egy egész napot szentelnek a különböző képzőművészeti eseményeknek. A Dizájn-napnak keresztelt június 20-ai napon három kiállítást is megnyitnak és egy workshopot is tartanak közösen a Balassi Intézettel és a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel.
 
A várban a csernátoni dizájntáborban készült alkotásokból láthatnak majd válogatást az érdeklődők, megtekinthetik a Photo Ludens című plakátkiállítást a PKE diákjainak munkáiból, majd Transylvánia Tranzit címmel erdélyi és partiumi formatervezők alkotásaiba nyerhetnek betekintést. A képzőművészeti maraton a PKE új épületében folytatódik, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült, különlegesebbnél különlegesebb Mercedes-maketteket állítanak ki. Valamennyi kiállítás június 25-ig látogatható. A Dizájn-napot egy minikonferencia zárja.
 
Antik Sándor, a PKE képzőművészeti tanszékének professzora arról számolt be, hogy idén sem marad el az Art Generator tehetséggondozó műhely kiállítása, amelynek keretében idén a multimédia-alkotások kerülnek középpontba, installációk és filmvetítések egyaránt lesznek.
 
Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke két rendezvényt emelt ki az általuk szervezett programok közül. A váradi vár, a váradi reformáció és a Váradi Biblia – Emlékévi konferencia a nagyváradi reformációról címmel június 21-én, a várban neves erdélyi és magyarországi szakemberek, kutatók, lelkészek, történészek tartanak előadást.
 
Június 24-én, szombaton Szent Lászlóé a főszerep, a városalapító lovagkirály emlékére egy előadássorozattal készül az MPE: Váradra érkezik dr. Fodor János, aki a Szent László templomok a Kárpát-medencében című kötetét mutatja be az érdeklődő közönségnek, de itt lesz dr. Pálfi György antropológus, aki Szent László koponya-ereklyéjének kutatásáról számol be a váradiaknak. Premiernek számít, hogy a nyomdából egyenesen Váradra érkezik a Szent király, lovagkirály – A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai című kötet, amit egyfajta előbemutató keretében mutat be dr. Kristóf Lilla Alida antropológus, paleoradiológus, muzeológus, a Szent László-kutatás szakmai szervezője és a kutatást bemutató kötet felelős szerkesztője.
 
Zatykó Gyula főszervező a sajtótájékoztatón bejelentette, idén is lesz Szent László-kvíz,  látogatható lesz a Darvas–La Roche-ház, ahol a szecessziós palota egykori lakója, Simon Judit újságíró vezeti körbe az érdeklődőket, Ifjúság és vénség címmel pedig két nemrég elhunyt színművészre, Csíky Ibolyára és Varga Vilmosra emlékeznek.

Hirdetés