Székely és csángó gyerekek ezreit vizsgálták meg az önkéntes orovosok

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai rendszeresen visszatérnek Erdélybe. Ezúttal is bőven akadt dolguk.
Hirdetés
Mintegy hatezer vizsgálatot végeztek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai május 14. és 21. között Erdélyben, várhatóan 30 gyermeket Magyarországon műtenek meg vagy egyéb kezelést végeznek rajtuk – mondta el Edvi Péter, az NGYSZ elnöke hétfőn az MTI-nek.
 
A Magyarországra vitt gyermekek 90 százalékánál műtétre, 10 százalékánál egyéb kezelésre, komoly technikai hátteret igénylő további vizsgálatokra, gyógyszer-beállításra lesz szükség. Néhány gyermeknek a szakorvosok szemüveget írtak fel, amelyet a rászorulóknak a szolgálat vásárol meg. A fogorvosoknak mintegy 100 fogat kellett kihúzniuk, a nőgyógyászati kamion orvosai pedig

 

a gyerekek mellett felnőtteket is vizsgáltak, tanácsot adtak, szűréseket végeztek.

 
Több olyan orvosuk van, aki már több mint 20 éve rendszeresen a csapattal tart. „Lelkes, összetartó csoport, segíteni akarnak és mindezt jó szívvel teszik” – hangsúlyozta az elnök. Első alkalommal kísérte el a csoportot az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Székelyföldre, Csángóföldre és Erdélybe – mutatott rá, hozzátéve: a politikusok megtekinthették a vizsgálatokat és a háttérmunkákat, betekintést nyertek az ottani életbe.
 
Két napig tartózkodtak Csángóföldön, amely szétszórt vidék, az első és az utolsó falu között mintegy 200 kilométer van. Éppen ezért fontos többek között a nemrégiben elkészült lábnyiki tábor, amely lehetőséget teremt a találkozásra, hagyományőrző és más nyári táborok megrendezésére. Ide tartozik a magyarfalusi ház is, amelynek megépülését a magyar kormány 40 millió forinttal támogatta.
 
Magyarfalu az egyik legtávolabbi település, csak magyarok lakják. A támogatás segítségével létrejöhet egy épület, ahova a gyerekek magyarórára tudnak járni, otthont adhat az óvodának, különböző foglalkozásoknak, a tervek szerint jövő tavasztól. „Ezeknek a központoknak sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt az ember Magyarországról gondolná” – hangsúlyozta Edvi Péter.
 
Fotó: MTI Veres Nándor
 
A bizottság tagjai május 17-én csatlakoztak az orvoscsoporthoz, ekkor a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központba látogattak el és a Hargita megyei orvosokkal, szakszemélyzettel és a megye vezetőivel folytattak megbeszélést. Megegyeztek arról, hogy a központ medencéjét alkalmassá teszik a beteg gyerekek terápiájára. Mivel Hargita megye önkormányzata és a megyei kórház vállalta, hogy elvégzi a gyógymedence gépészetének teljes felújítását, a NGYSZ magára vállalta, hogy ősztől fedezi annak a hat helyi szakembernek a bérköltségét, akik a medence működtetését biztosítják.
 
Háromkúton a gyerekek vizsgálata mellett megtekintették az új iskolát, amelyet a magyar állam, az NGYSZ és egy egri közösség segítségével építettek helyi szakemberek. A három éve leégett iskola helyére három tantermes épületet emeltek. Ellátogattak a felcsíki mentőállomásra is, amelyet az NGYSZ építtetett mintegy 10 éve – ismertette a részleteket az elnök.
 
Kitért arra is, hogy Csíkszentdomokoson rendezték meg a Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupát május 18-án és  19-én, amelyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, Buzánszky Jenő vezetett. Hozzátette, hogy
 

az orvosok meglátása szerint a gyerekek nem mozognak eleget,

 
de a rendezvénysorozat selejtező szakaszában több mint ezer gyermek vett részt az utóbbi hónapokban. Edvi Péter a körút eseményei között említette még a Baka András Csángó Mesemondó Találkozót, amelyen kisgyermektől a nagymamáig mesélnek egymásnak a résztvevők egy régi kertben, a diófa alatt.
 
Az NGYSZ önkéntes orvosai évente kétszer utaznak Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a beteg gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, szakmai továbbképzéssel is segítik.

Hirdetés