Levágta egyik fejét a kisebbik kormánypárt

Az ALDE megvonta a politikai támogatást attól a társelnökétől, aki a miniszterelnök helyettese.
Hirdetés

Szavazattöbbséggel megvonta politikai támogatását a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) Daniel Constantin társelnöktől, aki miniszterelnök-helyettesi és környezetvédelmi miniszteri tisztséget is betölt. A párt Központi Politikai Tanácsa Graţiela Gavrilescut javasolja Constantin eddigi kormánytisztségeire.

A támogatás megvonására irányuló javaslatot több mint 80-an támogatták szavazatukkal, 12-en ellenezték azt. 

A parlamenttel való kapcsolattartásért eddig felelő Graţiela Gavrilescu miniszteri tisztségét az ALDE szenátusi frakcióvezetője, Viorel Ilie veszi át.

Daniel Constantin céljai egy ideje teljesen ellentétesek a pártéval – nyilatkozta az ülésen Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE másik társelnöke. Maga Constantin úgy véli, a mai döntés ellenkezik a párt alapszabályzatával, és Liviu Dragneán, a PSD elnökén, illetve Grindeanu kormányfőn múlik, hogy elfogadják-e. Constantin hangsúlyozta, az elnök vagy társelnök ellen kizárólag a párt kongresszusa hozhat ilyen döntést.

Hirdetés

A gyűlést azt követően hívták össze, hogy az utóbbi napokban több alkalommal is konfliktus alakult ki az ALDE két társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu és Daniel Constantin között. Utóbbi múlt vasárnap kivonult az alakulat Állandó Bizottságának üléséről, és alapszabályba ütközőnek minősítette azt. Ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az ALDE több tagja is elégedetlen azzal a móddal, ahogyan a döntéseket hozzák házon belül. 

Erre reagálva Călin Popescu-Tăriceanu azt mondta, gondolkodóba ejtették Constantin kijelentései, aki azt kockáztatja, hogy kizárják az ALDE-ból. Liviu Dragnea PSD-elnök kedden mindkét ALDE-társelnökkel tárgyalt, és felkérte őket, hogy a hét végéig az alakulat vezetőségi testületei találjanak megoldást a helyzetre.

Hirdetés