Tüntetés Kolozsváron a Btk. módosítása ellen | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 5. vasárnap, 17:48
Országszerte mára hirdették a legnagyobb tüntetéseket a kormány Btk-t módosító rendelete ellen. A rendeletet a kormány kora délután visszavonta, de már senki se hisz nekik.

Mindenki úgy készült lélekben és logisztikában is, hogy a mai, a hatodik esti tüntetés lesz a legnagyobb nemcsak Kolozsváron vagy Bukarestben, hanem országszerte. Ma kora délután a Grindeanu-kormány visszavonta a kedd éjszakai, még hatályba nem lépett sürgősségi rendeletét, amely részben kivette volna a hivatali visszaélést a Büntető törvénykönyv hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel.

Csakhogy:

  1. Már senki az eddig tiltakozók közül nem hisz a kormánynak vagy a kormánypárt elnökének, Liviu Dragneának. A megmozdulások Facebookos szervezése nem állt le, sőt: a felhívások azzal gyarapodtak, hogy mindenki inkább a hangját hozza, mint a vuvuzellát, mert azok elnyomják a tiltakozók üzenetét, és megrémítik a gyerekeket. Szintén a gyerekek miatt kérik a tüntetők társaikat, hogy hagyják otthon az obszcén feliratú táblákat. Sokan továbbra is nagyon dühösek, és egyenesen a kormány lemondását követelik. Ráadásul oda kell figyelni egy másik, január 25-én meghozott, 9-es számú sürgősségi rendeletre is, amely eltörli egy évig a felső határát annak az összegnek, amelyet a helyi és megyei önkormányzatok kérhetnek a központi költségvetésből anélkül, hogy ezért törvény elé állítanák a vezetőiket.
  2. A Grindeanu-kormány mai, rendeletvisszavonó rendeletével azért még módosítja pár helyen a büntető perrendtartást, de ennek mibenlétét a kormányon kívül még nem sokan ismerik. Viszont állítólag szembemegy az alkotmánybíróság egyik tavalyi döntésével. Ha a parlament törvényként jóváhagyja a mai visszavonást, azt a jóváhagyó törvényt az alkotmánybíróság megsemmisítheti, és így (automatikusan?) életbe lép az eredeti, 13-as sürgősségi rendelet, amely ellen hatodik estéje tüntetünk.

Óriási tehát a bizonytalanság, a kormány nem tett meg mindent a helyzet tisztázásáért és a kedélyek lenyugtatásáért. Kövessék velünk ma is, mi történik az utcán.

összesen: 27 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
Történelmi jelentőségű tiltakozás

- ezt írja a Digi24, amely szerint vasárnap este Romániában mintegy 600 ezer ember ment az utcára. Lehet, hogy ez jóindulatú túlzás - Kolozsvárral kapcsolatban például 45 ezerről írnak, és annyian talán mégsem voltunk -, de egyezzünk ki úgy félmillióban.

A köd elfojtotta a kolozsvári bulit

Még ilyen korán nem ért véget tüntetés Kolozsváron ezen a héten. A végső dobolást a vastag köd halkította le végül, mostanra már a hangosítást is elpakolták. A csendőrök is szedelőzködnek.

Hamarosan kiderül, lesz-e folytatás, mert Bukarestben is, Kolozsváron is a kormány lemondását követő skandálások után olyanokat vetítettek ki, hogy "Nem hiszünk nektek!", "Kitartunk!".

Három srácot elvittek a bukaresti rendőrök

 A Digi 24 hírtévé szerint összeakaszkodtak egy negyedik férfival. Kiemelték a tömegből a csendőrök, és elvitték a srácokat az örsre.

Cuki magyar lányok,

akik kimentek tüntetni. Aztán csináltak fotókat. Aztán feltették a Facebookra. És odaírták: No vezi Dragnea, ce-ai făcut? Au ieșit și unguroaicele la protest!!!!

Vagyis: Látod, Dragnea, mit csináltál? A magyar lányok is kijöttek tüntetni!!!

Bob Rădulescu nyomja a levezető show-t Kolozsváron

Rendesen megskandáltatja a maradék öt-nyolcezres tömeget a jelenlegi kormány ellen, és kitartásra buzdít. Ütemes vastapsot indít, megígérteti mindenkivel, hogy legközelebb elmegy szavazni.

Megy az ugrálás, dobolás, a buli miatt alig akarnak hazamenni az emberek. Eljátsszák az izlandi szurkolók HÚ-zását is. Miközben a téren akkora a köd, amilyen Izlandon még a gőz sem a gejzírek közelében:

Ködbevesző tüntetés

Óriási üdvricsaj fogadja a bejelentését, hogy az egész országban 600 ezer ember, Kolozsváron 60 ezer, Bukarestben a Victoria téren 300 ezer ember vonult ma este utcára.

Így nézett ki a bukaresti Győzelem tér

este 9 óra után. Impozáns látvány, ez kétségtelen.

A golánhimnuszra, majd a Voltaj új számára

távoztak és távoznak ezrével az emberek a térről. Nem a Voltaj-dal miatt, bár olyan kormányellenes feliratot is láttunk nemrég, hogy "Arra késztettetek, hogy Voltajt hallgassak. Vigyen el az ördög!"

Bukarestban rohadt sokan vannak az utcán

A különböző források becslései eltérnek, ami a bukaresti tüntetők létszámát illeti, az Agerpres szereint 9 óra környékén 120 ezren voltak kint, a Mediafax 150 ezret ír, a Digi24 pedig 300 ezerre becsüli a kormánypalota előtti tömeget.

Mindenesetre hatalmas tömegről van szó, az emberek mobiltelefonjaikkal és lámpákkal "gyújtották meg" a Győzelem teret, 10-kor pedig, akárcsak másutt az országban, elénekelték a román himnuszt.

Színültig telt a Főtér,

a körbevivő autós sávok is. Rövid beszédek után telefonok fényében és gitárkísérettel énekli a több tízezres tömeg a román himnuszt. Hát nem semmi. 

Felszáll egy lampion is, de gyorsan eltűnik a vastag ködben.

 

 

Mit akartok? Hogy hozzam anyámat?

- olvassuk az egyik táblán a sok száz között, miközben 45 perce áramlik vissza a menet a Főtérre a Jókai utcán. Úgy, hogy közben több százan szélednek szét a környező utcákban haza vagy a közeli kocsmákba melegedni. Kicsit jobban lehűlt a levegő, mint tegnap este, de a táblafolklór annyira szórakoztató, hogy alig érezzük a hideget.

Világító telefonokkal

és tíz másodperces (relatív) csenddel szolidarizáltunk a mindenhol máshol tüntetőkkel, és emlékeztünk meg a Colectiv-tűzben elhunyt 64 áldozatról. A városháza tornyának Enescu-muzsikája biztosította az aláfestést.

Ugrálással és tapssal színesítjük a dobpergést, amivel a szolidaritást és a megemlékezést gyorsan meg is ünnepeltük.

A kolozsvári menet közben elérte a polgármesteri hivatalt,

azt meg se merjük saccolni, hol lehet a vége, talán a prefektúránál. Ma sokkal több a skandálás, mint tegnap, nem nyomja el a folyamatos dudálás.

Az eddig bevett szlogenek mellett egyre gyakrabban követelik a kormány lemondását.

Csomagoljatok

Grindeanu lemondatja Florin Iordache igazságügyi minisztert,

az ominózus sürgősségi rendelet előterjesztőjét. A kormányfő ezt a Romania Tv vasárnap esti műsorában nyilatkozta, arra a kérdésre, hogy kéri-e a miniszter lemondását. Grindeanu válaszából kiderült, néhány napot még hagy Iordachének bizonyos halaszthatatlan ügyek elintézésére, mint például a részvétel a költségvetés parlamenti vitáján, de jövő héten meghozza ezt a döntést.

Délután kiderült, hogy Iordache azt mondta a keddi kormányülésen, minden jóváhagyást megkapott a rendelethez, pedig a CSM nem hagyta jóvá.

Grindeanu továbbra is azt kommunikálja, hogy az eredeti sürgősségi rendelet tartalma helyes volt, csak a kormány, illetve Iordache miniszter nem tudta megfelelően elmagyarázni a rendelet mellett szóló érveket.

„Más kérdés?”

Legalább húszezer ember indult a Főtérről,

miután az csurig telt, az autós sávok is. És minden tizedik közvetíteni akarta előtte Bob Rădulescut, ezért nekünk nem sikerült hálózatra csatlakozni. A színész óriási showt rendezett, megköszönt vállalkozóknak a hangosítást, a városházának az áramot, a csendőrségnek azt, hogy velünk együtt túlórázik.

Nem cseng jól a fülünknek

a gyakorta skandált „Kifelé a PSD-vel az országból!” („Afară, afară cu PSD din țară!”) rigmus, hallottuk már más tüntetéseken, más körülmények között, amikor a PSD helyett mást akartak elküldeni az országból. Ja, bennünket, magyarokat. Persze, most más a hangulat meg minden, de ha lehet, senkit se ebrudaljunk ki az országból, plíz.

Ezt a holland zászlót távolról magyarnak is lehet nézni,

a kék a sajátos fényviszonyok közepette akár zöldnek is látható. Erről jut eszünkbe, ugyanilyen lelkesedés övezné-e azt, ha elkezdenénk lobogtatni egy magyar zászlót, de viszonylag hamar leteszünk az ötletről, egyrészt mert nincs nálunk magyar zászló, másrészt mert megjelenik nem olyan messze a magasban egy dák (vagy római vagy dák-római) farkas, és ez az álmoskönyvek szerint nem kedvez a magyar nemzeti szimbólumok lobogtatásának.

Holland zászló és tüntető

Holland és EU-s zászló

a tömegben a rengeteg román között. A holland tulajdonosa tört románsággal fel is szólal: szavazati joga nincs, de tüntetni van joga, és él is vele. Köszöni a többieknek, azok köszönik viszont.

Sokféle ember él a nyitott mikrofonnal minden generációból, sokféle üzenettel. A Iohannist éltető pl. nem jön be, de az ésszerűeket és jóérzésűeket hosszan tapsolják.

Megköszönte a kisvárosokban tüntetőknek

egy lány, hisz ott sokkal nehezebb rászánniuk magukat az embereknek, hogy páran utcára vonuljanak, mint Kolozsváron a több tízezernek.

Megérkezett a monostori menet,

több ezer ember táblákkal, zászókkal. Hatalmas taps fogadja őket.

Óriási a tömeg és a hangulat

A tér szinte megtelt, a tömeg "lelóg" róla a Deák Ferenc utca elejére a haranglábig. Sokan állnak a keleti oldalon, hogy jobban lássák a nyugati homlokzatokra vetített jelszavakat.

Igazi naggyűlés hangulat van, hatalmas, össznépi taps és üdvivalgás fogadja egy volt forradalmár ellenállásra buzdító szavait. A szónokokat végre a tér mindegyik sarkában hallani, és mindegyik sarkából érkezik reakció is.

Dobosok a téren

összesen: 27 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19517
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.