Ismét diszkótűz pusztított Bukarestben

A Floreasca-tó partján lévő Bamboo gyulladt ki. 38-an kerültek kórházba.
Hirdetés
Szombatra virradóra leégett ez egyik legdrágább bukaresti szórakozóhely, a Floreasca-tó partján álló Bamboo klub. A nagy erőkkel kivonuló mentők harmincnyolc embert vittek kórházba, egyikük állapota súlyos.
 
A sérülteket főleg füstmérgezési és kihűlési tünetekkel kezelik. A mentéshez húsz tűzoltójármű és huszonhét mentőautó vonult ki. A tüzet csak órák múltán sikerült megfékezni.
 

A tűzoltóság szóvivője szerint elképzelhető, hogy nem sikerült mindenkit kimenekíteni,

mielőtt összeomlott az épület tartószerkezete, noha a helyszínre érkező első tűzoltók minden helyiséget ellenőriztek. Raed Arafat belügyi államtitkár, a SMURD rohammentő-szolgálat alapítója erről úgy vélekedett: ha bent rekedt valaki az épületben, annak nem volt esélye a túlélésre.
 
Az akár ezerötszáz ember befogadására alkalmas népszerű éjszakai szórakozóhelyen mintegy 2500-3000 négyzetméternyi területen csaptak fel a lángok, a tűz okairól azonban a tanúk nem nyilatkoztak egyöntetűen. A szórakozóhely mellett lévő, részben befagyott tó partját búvárok fésülték át, de nem találtak senkit.
 
 
Reggel már csak hat embert tartottak bent a Floreasca kórházban, hármat az ortopédián, hármat a toxikológián. Két ember még a kórház sürgősségi osztályán volt, valószínűleg őket is beutalják. A végtagsérülésekkel küzdők közül ketten valószínűleg kiugrottak az ablakon a tűz elől, a toxikológiára kerültek füstmérgezést szenvedtek, egyikük állapota különösen súlyos – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Bogdan Oprița, a kórház szóvivője.
 

Volt engedélye, nem volt engedélye

A Bamboo ügyvédje azt állította, hogy a drága szórakozóhelynek minden szükséges működési és tűzvédelmi engedélye megvolt, ami szerinte „ezen a szinten” nyilvánvaló. Azt a feltételezést, hogy – a törvényi tiltás ellenére – dohányoztak volna a klubban, a tűzoltóság szóvivője nem tudta megerősíteni, azt mondta, ezt a nyomozásnak kell kiderítenie.
 
A nyomozást a fővárosi ügyészség vezeti, a kihallgatások a rendőrség gyilkossági osztályán zajlanak más ügyosztályok munkatársainak a bevonásával – közölte a bukaresti rendőrség sajtóosztálya.
 
A klubnak az idei működési engedély megszerzése érdekében benyújtott dossziéja hiányos – állítja a főváros második kerületének polgármestere, Dan Cristian Popescu. Tűzvédelmi engedélye volt a klubnak az illetékes katasztrófavédelmi hivataltól, de az egyik építkezési engedély hiányzott. Tavaly ugyancsak hiányos iratcsomó miatt meg is bírságolták a klubot.
 
A bukaresti Colectiv-klubban 2015 októberében bekövetkezett, 64 halálos áldozatot követelő tűzvész után Romániában megszigorították a közintézmények és nyilvános szórakozóhelyek tűzvédelmi előírásait, és számos klub működési engedélyét bevonták.

Hirdetés