Orosz-magyar diplomáciai csörte ’56 emléke miatt

Az orosz állami televízió a CIA és a nácik művének nevezte a forradalmat, a magyar külügyminiszter berendelte Moszkva budapesti nagykövetét.
Hirdetés

A magyar forradalom kitörésének 60. évfordulójáról nemcsak Magyarországon emlékeztek meg, de Oroszországban is. Az orosz állami televízió heti magazinműsorában sajátos tálalásban beszéltek 1956-ról.

A köztévé igazgatóhelyettese, Dmitrij Kiszeljov által vezetett műsorban többek közt a CIA aknamunkájának tulajdonították a népfelkelést, és az első, „baráti országban” szított „színes forradalomnak” nevezték (utalva például a 2004-es ukrajnai „narancsos forradalomra”). A riportban

pogromként emlegették a forradalmat, és kijelentették, hogy „ezrével engedték ki a nácikat a börtönökből”.

Megszólaltatták Havas Szófiát, a Magyar Szocialista Párt politikusát (aki mellesleg Horn Gyula volt miniszterelnök unokahúga), aki szerint „a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat”, továbbá „a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül, akik a fasiszta-ellenforradalmi puccsot voltak hivatottak előmozdítani”. 

Hasonló hangnemben emlegették ’56-ot az orosz állami tévé híradójában is, amely szintén Havast szólaltatta meg szakértőként.

A Lehet Más a Politika (LMP) ellenzéki párt kedd délután közleményt adott ki, amelyben szorgalmazták, hogy a magyar külügyminiszter kérjen magyarázatot a budapesti orosz nagykövettől, az MSZP pedig zárja ki soraiból Havas Szófiát.

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminisztérium reakciója nem maradt el:

Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette az orosz nagykövetet.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó világossá akarja tenni: Magyarország senkitől sem viseli el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről.

Hirdetés