Közel hétmillió lejt kaptak a pártok

A legtöbb közpénzből az új PNL (a régi PNL és a PDL utódpártja) részesült. Az RMDSZ ebből a forrásból most kimaradt.
Hirdetés

2015-ben a parlamenti pártok összesen 6 740 468 lejes támogatást kaptak az állami költségvetésből – számolt be a Mediafax az Állandó Választási Hatóság adataira hivatkozva. Ennyi pénzből fizetik az ombudsman hivatalának összes alkalmazottját egy évben, illetve az összegből 6438 minimálbérre futná.

A legtöbbet az új Nemzeti Liberális Párt (PNL) kapta: 2 923 196 lejt, illetve a Szociáldemokrata Párt: 2 441 710 lejt. Szép summát kapott még Dan Diaconescu Néppártja is, 1 026 026 lejt. Annak ellenére, hogy júniusban elméletileg összeolvadt a Gabriel Oprea-féle UNPR-rel, viszont a törvényszék szerint megtartotta önálló jogi személyiségét.
 
Ugyancsak júniusban olvadt be a Konzervatív Párt a Călin Popescu Tăriceanu alapította Liberális Reformista Pártba, most együtt alkotják ALDE néven a Liberálisok és Demokraták Szövetségét. Ennek ellenére a Konzervatív Párt is szakított egy 237 322 lejes summát, kétszerannyit, mint Opreáék: az UNPR csak 111 647 lejt kapott a központi büdzséből. Mindezt úgy, mhogy ezek a pártocskák nem is indultak önállóan a választásokon, vagy a PSD hátán jutottak be a parlamentbe, vagy ott váltak ki valamelyik nagyobb pártból.
 
Mivel a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNŢCD) is elindult a legutóbbi választásokon a PDL szövetségéseként, még ő is kapott 2015-ben 20 563 lejt. Az RMDSZ ebből a forrásból nem részesült, mert jogilag nem pártként, hanem egyesületként van bejegyezve.
 
Ezt a közpénzt a pártok a pártfinanszírozási törvény szerint
  • székházaik működtetésére és rezsire,
  • személyzetük fizetésére,
  • propagandatevékenységre,
  • politikai jellegű tevékenységekre,
  • kül- és belföldi utakra,
  • telefonszámlákra,
  • nemzetközi szervezetek tagdíjára,
  • ingó és ingatlan javak beszerzésére,
  • protokoll- és irodaköltségekre,
  • megengedett kampánykiadásokra
költhetik.
 
A teljes összeg háromnegyedét a parlamenti választásokon szavazatokat, illetve mandátumokat szerzett pártok között osztják szét a megszerzett szavazatok, illetve mandátumok száma szerint, a negyedét pedig az önkormányzati választásokon szavazatokat, illetve mandátumokat szerzett pártok között.
 
Ha női jelölt szerez mandátumot valamely párt színeiben, akkor több pénz üti a pártkasszát.
 
A pártokra költhető központi közpénz nem haladhatja meg az állami büdzsé bevételeinek 0,04 százalékát. 2008-tól a pártok az Állandó Választási Hatóság büdzséjén keresztül kapják ezt a szubvenciót, és kötelesek külön feltüntetni és elszámolni vele.

Hirdetés