A miniszterelnök is ott lesz az RMDSZ kongresszusán

Mármint a román. A magyar kormányt a miniszterelnök helyettese képviseli.
Hirdetés

Victor Ponta is részt vesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jövő hétvégi kongresszusán. A magyar kormány majdnem ilyen magas szinten képviselteti magát, de csak majdnem: tiszteletét teszi Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Az RMDSZ közlése szerint egyébként

szinte valamennyi romániai és magyarországi parlamenti párt

elnöke köszönti a kongresszust. A felsorolásban szerepel Călin Popescu Tăriceanu, a román szenátus elnöke, Alina Gorghiu és Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két társelnöke és Daniel Constantin, a Konzervatív Párt elnöke. Magyarországról ott lesz Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke és Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke is.

Az „újratervezés” jegyében tartandó tanácskozáson 

778 küldött és 120 meghívott, valamint a sajtó jelenlétére számítanak a szervezők. A kongresszus jövő pénteken a vendégek köszöntőbeszédeivel kezdődik, majd Kelemen Hunor beszámolójával, az elnök megválasztásával és az alapszabály módosításával folytatódik. Az elnöki tisztségre csak Kelemen Hunor kapott jelölést, bár mi még adtunk néhány tippet.
 
A második napon, szombaton 

módosítják a szövetség programját, 

és ekkor fogadják el a kongresszus dokumentumait. A RMDSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezik meg az Ezüsttulipán-díjátadót, amelyen közel 80 jelenlegi és egykori országos testületi vezetőt jutalmaznak. A kongresszuson vetítik le először az RMDSZ – 25 éve együtt című dokumentumfilmet, amely a szövetség negyedszázados történelmét eleveníti fel.
Ha hihetünk Kovács Péter kongresszusi biztosnak, a szövetség főtitkárának, dinamikus, látványos rendezvényre számíthatunk, amely méltán támasztja alá a mottóul választott „újratervezés” üzenetét.
 

Fotó: Baranyi Ildikó/MTI

Hirdetés