Egy exminiszter megúszta, egy másik mehet az előzetesbe

Míg kollégái megvédték a korrupcióval gyanúsított Dan Șovát az előzetes letartóztatástól, Darius Vâlcovnak nem volt ilyen szerencséje.
Hirdetés

Míg Dan Șova volt szociáldemokrata (PSD) fejlesztési és közlekedési miniszter megússza az előzetes letartóztatásba helyezést, a szintén PSD-s – de három éve a PDL-ből átigazolt – Darius Vâlcov eddigi pénzügyminiszter esetében jóváhagyta szerdán a szenátus az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérését, amelyben a két politikus előzetes letartóztatásba helyezését indítványozta az ellenük zajló korrupciós ügyekben.

Șova esetében vita alakult ki a kormányzó PSD és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) között, mivel letartóztatására 79-en, az ellen pedig 67-en szavaztak. A PSD a házszabályra hivatkozva úgy értékelte: az őrizetbe vétel jóváhagyásához az összes 168 – szenátor többségének voksa, vagyis 85 szavazat szükséges. A PNL viszont az alkotmány 76 cikkelyét idézte, amely szerint a határozatok elfogadásához elegendő a jelen levő honatyák többsége.

Vâlcov esetében nem volt vita: 97-48 arányban szavazták meg a letartóztatása engedélyezését – pont a szülstésnapján.

Amúgy Șova a voksolás előtt tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt kérte: engedjék, hogy szabad emberként védekezzen. Vâlcov viszont a DNA kérésének jóváhagyására szólította a szenátorokat.

Șovát azzal gyanúsítja a DNA, hogy ügyvédi irodáján keresztül három rendbeli hivatali visszaélésben érintett a turceni-i és a rovinari-i energetikai cégekkel kapcsolatos korrupciós ügyekben, amelyek során az ellenőrző szervek szerint a cégek menedzsmentje összesen mintegy 16-17 millió eurós kárt okozott az államkasszának. Letartóztatását azért javasolták, mert a DNA szerint megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat.

Hirdetés

Vâlcov ellen az a gyanú, hogy még Slatina polgármestereként 2009-ben közbenjárt egy üzletember cégei érdekében, hogy azok nyerjenek az önkormányzat által kiírt pályázatokon. Ezért cserében a DNA szerint az elvégzendő munkálatokra szánt összeg húsz százalékát kellett visszacsorgatni Vâlcov zsebébe. A DNA szerint 2010 és 2013 között Vâlcov összesen mintegy kétmillió eurónak megfelelő összeget kapott.

 

Hirdetés