Lezuhant egy német utasszállító a francia Alpokban

Az olcsó járatokat üzemeltető Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járata zuhant le Dél-Franciaországban.
Hirdetés

Kedd délelőtt lezuhant a német Germanwings légivállalat Airbus A320-as típusú repülőgépe Dél-Franciaországban, az Alpokban – jelenti a BBC a francia rendőrségre hivatkozva.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó járaton 148-an utaztak: 142 utas, két pilóta és négy fős személyzet. A gép 10:01-kor, késve szállt fel Barcelonából, és 11:55-kor kellett volna megérkeznie Düsseldorfba. A Le Figaro szerint 10:47-kor vészhívást kezdeményeztek a pilóták, a gép 11:20-kor tűnt el a radarokról.

A roncsok egy részét megtalálták egy hegyi falu mellett – közli az AFP a francia belügyminisztériumra hivatkozva. Francois Hollande francia államfő azt nyilatkozta, a baleset körülményeiből arra lehet számítani, hogy nem találnak túlélőket találnak a mentőcsapatok.

A gép Digne és Barcelonnette között zuhant le. A környéken több, 3000 méter körüli hegycsúcs és népszerű sítelepek találhatók.

Egy rendőrségi helikopterről később azt közölték, a repülőgép a Les Trois Eveches nevű vidéken zuhant le, amely 1400 méter magasságban található, és rendkívül nehéz megközelíteni. Egy francia tévécsatorna szerint egy személy épp a környéken síelt, és nagyon erős zajt hallott.

 

 

A Flightradar közösségi légijárat-figyelő szerint a gép magassága nagyjából percenként valamivel több mint ezer méterrel csökkent 11 ezer méterről, ami a reptéri landolások bevett ritmusa, és 2000 méteren tűnt el a radarokról. A roncsokat 2000 méteres magasságban találták meg a hegyekben – írja a BBC a francia belügyminiszterre hivatkozva.

A Germanwings a Lufthansa Group olcsó járatokat üzemeltető cége.

Manuel Valls francia miniszterelnök Twitterén együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította az áldozatok családját. A baleset mély szomorúságba vetette Franciaországot – írta.

Hirdetés

Részvétét nyilvánította a Lufthansa vezérigazgatója, Carsten Spohr is az utasok és a személyzet családtagjainak és barátainak. Azt írta, még nem tudják, hogy egész pontosan mi történt a repülőgéppel. Reméli, hogy túlélőkre bukkannak, de ha beigazolódik, amitől tartanak, akkor ez fekete nap lesz a Lufthansa számára.

Angela Merkel német kancellárt sokkolta a baleset híre, közölte a szóvivője, és lemondta a mai napi programjait.

A barcelonai reptéren válsággyűlést tartanak, és megnyitottak egy termet az utasok hozzátartozói számára.

Mariano Rajoy spanyol kormányfőt megdöbbentette a hír. Közölte, a spanyol hatóságok együttműködnek a német és a francia hatóságokkal a baleset kivizsgálásában.

A Germanwings és az Airbus vállalata azt kommunikálta, hogy tudnak a balesetről, de nem bocsátkoznak találgatásokba, amíg nem jutnak első kézből információkhoz a baleset körülményeiről.

Az Airbus A320 a második legnépszerűbb repülőgéptípus a Boeing 737-es után. Ezt használják leggyakrabban a rövid- és középtávú útvonalakon. A lezuhant Airbus 24 éves volt, 1991 és 2003 között a Lufthansa flottájának része volt, majd az anyavállalat lepasszolta a német városok és a mediterrán térség üdülővárosai között rengeteg járatot bonyolító Germanwings-nek, ahol gépek átlagos kora 9 év.

A Germanwings-et nagyon biztonságos légitársaságként tartják számon, eddig egyetlen repülőszerencsétlenség sem kötődött hozzá.

Francia légiirányítók a lezuhanás hírére visszavonták sztrájktervüket – közölte az Eurocontrol, a légi közlekedés biztonságáért felelős európai szervezet.

 

A kép illusztráció. Forrás: planespotters.net

Hirdetés