Seer László
Kinyílt a marketing
Szerző: Szabó Tünde
2015. március 14. szombat, 02:51
Észre sem fogod venni, hogy az reklám a te egyéni valóságodban. És hogy már nem is fizetsz az áramért, ami hajtja az autód. Jövőjósláson jártunk.

Sci-fi mélázás a marketing jövőjéről – ebbe a műfajba sorolta Seer László (a fenti képen), a BBTE oktatója azt az előadását, amellyel beizzította az idei Marketing Nyílt Napokat a kolozsvári közgázon. Nemcsak felkeltette, alaposan le is kötötte diákjai figyelmét azzal, hogy mire számítsanak 40 év múlva, amikor majd nyugdíjba mennek.

„Rendes” előadásokon is tágították persze a diákok fejét – Surányi Balázs, az Autonet marketing koordinátora az online hirdetési kampány menetét vázolta, Birtha Attila pedig alaposan bevezetett minket abba, hogyan működik a Google kincsesbányája, az AdWords –, de a laikus kíváncsiságát mégiscsak a karrier-sci-fi csigázta fel.
 
Olyan potenciális megatrendekről beszélt Seer, amelyek egész iparágak szabályait változtatják meg, így azt is, hogyan lehet majd azokat a terméket eladni. Az egyik legnyilvánvalóbb ilyen trend, hogy az információs technológia gyorsulva fejlődik, és beépül a mindennapokba.
 
Marketing Nyílt Napok
 
Az okostelefonunk a testrészünkké vált
 
A rádiónak 38 év, a tévének 13 év, az internetnek 4 év kellett, hogy elérjen 50 millió felhasználóhoz. A Facebooknak két hónap. Beindult a Loon projekt, amellyel a Google azt tervezi, hogy nagyjából 20 km-es magasságban lebegő ballonokból fedné le internettel azokat a területeket, ahol még nincs. A Loont már tesztelik, de ha beindul, megváltoztathatja a mobilcégek piacát, az internetes infrastruktúrát.
 
A drónos futárszolgálat szintén tesztfázisban van, japán tudósok nemrég vezeték nélkül továbbítottak alacsony energiamennyiséget, és egyes jóslatok szerint az energiaelőállítás akkorát fog fejlődni, hogy 2060-ra ingyenes lesz - ismertette Seer László, aki szerint megtörténhet, hogy már 2030-ra a Kolozsváron közlekedő autók fele önmagát vezető villanyautó legyen, amilyent a Google és a Tesla fejleszt.

Ami elképzelhető, és ami nem

Létezik már a grafén, az egy atom vastagságú grafitréteg, amelynek előállítói 2010-ben kaptak ezért fizikai Nobel-díjat. Ez a nanotechnológiai alapanyag az elektronikától az orvostudományig nagyon sok területen ígér áttörést, mert keményebb a gyémántnál, jobb elektromos vezető a réznél, és rugalmasabb a guminál. Jöhet az összehajtható képernyő vagy a ruhában viselhető elektronika.
 
És akkor még ott van a technológiai szingularitás, vagyis annak lehetősége, hogy egy mesterséges vagy emberfeletti intelligencia megjelenése miatt annyira felgyorsul a technológiai fejlődés, hogy az így előidézett változást a környezetben és a társadalmakban a szingularitás előtti emberek képtelenek felfogni vagy megjósolni.
 
Marketing Nyílt Napok
 
Emberi intelligencia - képzés alatt
 

A digitalizáció megállíthatatlannak tűnik

Háztartásainkban most még csak a számítógépek, tabletek és telefonok csatlakoznak az internethez, de van már wifis mosógép, és pár évtized múlva az ágyunk a kenyérpirítóval beszéli meg, hogy ébredésünk után hány perccel készüljön el a pirítós. Ezt hívják úgy, hogy Internet of Things, I.o.T., a tárgyak internete.
 
A digitalizációt három tényező gyorsítja: 
  • consumer pull: gyorsan tanuljuk, szokunk hozzá az új technológiák használatához;
  • technology push: egyre újabb termékek jelennek meg csak az újítás kedvéért, anélkül, hogy létező igényre válaszolnának;
  • mert megéri: kiderült, a tőke szereti a digitalizációt, mert az nem bizonyolt piaci lufinak.
2020-ra többségben olyanok élnek majd a Földön, akik beleszocializálódtak az állandó internetes kapcsolódásba. A Google és a Facebook már most a viselkedésünkre szabja a reklámokat és barátaink posztjait. Ha más városba vagy más országba utazunk, más reklámot jelenít meg nekünk. Ha találkozunk élőben valakivel, a Facebook egy ideig gyakrabban jeleníti meg az illető posztjait, lájkjait a hírfolyamunkban.

Személyre szabott hirdetésekből egyéni valóság

Pár évtized múlva annyira egyénre szabottak lesznek a hirdetések, hogy Seer László szerint nem is fogjuk tudni megkülönböztetni attól a tartalomtól, amelyre direkt rákeresünk, mert a reklám is hasznos tartalom lesz számunkra. Ez alapjaiban változtatja meg az online újságírást. Egyelőre natív reklámnak hívják az olyan online hirdetést, ami nem különül el a keresett hasznos tartalomtól, és tulajdonképpen maga is hasznos tartalom.
 
Míg a 20. századi gazdaság nagy dobása a tömegtermelés, a 21. századé a személyre szabott termék lesz. (Ennek egyik, már létező eszköze a 3D-s nyomtató.) Ugyanígy a marketing 1.0 a termékre koncentrált, a marketing 2.0 a fogyasztóra koncentrál, a marketing 3.0 pedig az emberre fog koncentrálni a fogyasztói döntéshozatalon túl.
 
Vagyis a jövő marketingeseinek nagyon kell ismerniük majd az egyéni igényeket. Viselkedésünkkel és explicit igényeinkkel magunk végezzük el azokat a beállításokat, amelyek alapján a digitális tartalmat megjelenítő eszközök egyéni valóságokat hoznak létre számunkra. Seer szerint ez nem is spekuláció, ez 2055-re vitathatatlanul bekövetkezik.

Felerősödik a környezettudatosság

mint a mostani nyakló nélküli fogyasztás ellen ható trend. A fejlett gazdaságokban már most egyre többen vásárolnak racionálisabban: kevesebb de tartósabb termékeket vesznek. Fontos lett a tiszta energia, a fair trade, hogy az illető termék előállítása és forgalmazása során ne szenvedjen se ember, se állat. 
 
Hódít az az elképzelés, hogy osszuk meg a ki nem használt erőforrásokat, például használja más az autómat abban a nyolc órában, amíg az irodában ülök. Az ilyen fogyasztói környezetben már nem fognak hatni a vegyél kettőt egy áráért típusú marketingakciók.

Mi vár a marketingesekre?

Olyan kihívásokra kell majd válaszolniuk, mint krízisek, konfliktusok, természeti események hatásai a technológiára, társadalomra, vagy mint az új technológiák nem várt hatásai. Egyes jóslatok szerint például 10-20 év múlva a bankszektor alkalmazottainak felére nem lesz szükség, mert a mesterséges intelligencia kiváltja a munkájukat. 
 
Az online marketing már most is az adatokról szól, mindent lehet mérni, számszerűsíteni. A marketingesre erős specializálódás vár: egy bizonyos típusú elemzőnek érzi majd magát, mert az adatokról fog szólni a jövő marketingje, és azok feldolgozásáról. A marketing biztosította vállalati versenyelőny pedig továbbra is abból fakad majd, ki milyen gyorsan dolgozza fel az információkat.
 
Ami marad viszont, azok az emberi szükségletek, az érzelmek hatása a döntéshozatalra, a kommunikációs alapelvek, a szimbólumrendszerek, a marketing alapelvei, régi-új paradigmái, alaptechnikái, mint a szegmentálás és pozicionálás, vagyis érdemes ezt a szakmát tanulni – nyugtatta meg diákjait Seer László. És marad az is, amit a mesterséges intelligencia nem tud helyettesíteni: az emberi intuíció.

Nem csak a marketingesekre vár 

a Nyílt Napok második napja: szombaton hasonlóan izgalmas témák kerülnek elő. Főleg ha érdekel, mitől szerethető a marketing, mi az igazság az online marketinges állásokról, vagy hogyan kell nulláról felépíteni egy webáruházat. 
 
Részletes program itt, az előadásokat pedig a közgáz kar 118-as termében lehet meghallgatni.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/8297
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.
Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár a hétvégén hivatalossá teszi koalícióját.
Ezt szokták mondeni azok a tökéletlen alakok, akiket a pártdinamika kulcspozíciókba juttat. Mindenki hibás, csak ők nem.
Amúgy Papp Attila Zsolt álnéven jár közöttünk. És bemutatták az új verskötetét Tengerkolozsváron, Vízierdélyben. Kicsit felugrottunk mellé a költői trámvájra.
Bő fél évvel később szóltak a magyaroknak is, hogy bonzsúr, alá lehet írni. Legfeljebb a Partiumra lett volna esélyük, de Románia győztesként azt is vitte.
Nem, kedves Olvasónk, ez nem vicc. De. Vagyis hát nem.
Még idén felavatják az új utasfelvételi részleget, de már készülnek az új terminál tervei is.
Az nem úgy van a gyulafehérvári nyilatkozatban, ahogy le van írva. Ja, a rendkívül okos szerző nagy tisztázási igyekezetében összekeveri a szemiotikát (jeltan) a szemantikával (jelentéstan).
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.
Párhuzamos valóságokat szül a kisebbségi jogok kérdése Erdélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy csak papíron léteznek.
A klasszikus dió-alma-mogyoró már a múlté, manapság sokkal rafináltabb meglepetések terhelik a Mikulás zsákját és a szülők pénztárcáját.