Kolozsvári táblaügy: több fronton folytatódik a harc

Újabb per indul. Strasbourgba is mennek. A kolozsvári civil szervezetek is háborúra készülnek.
Hirdetés

Pénteken, február 6-én kiderült: nem lesznek magyar helységnévtáblák Kolozsvár végein. A kolozsvári bíróság szőnyeg alá söpörte a tábla-ügyet. Másodfokon. Vagyis az ítélet végleges és megfellebbezhetetlen.

Hétfőn, február 9-én délelőtt a hollandiai Language Rights Alapítvány sajtótájékoztatót tartott az Insomnia Kávéházban.

Szőcs Izabella jogász és Szőcs Sándor, a felperes jogi képviselője felvázolták a dolgok állását.

Fontos megérteni, hogy elsőfokon a kolozsvári bíróság úgy döntött, a kolozsvári magyar közösségnek joga van a magyar helységnévtáblákhoz. Ezt az alapjogot másodfokon sem vitatta senki. A döntés arról szólt, hogy a hollandiai Language Rights Alapítványnak nincs felperesi minősége. Magyarán: egy hollandiai (vagy bármilyen külföldi) civil szervezet

Romániában nem pereskedhet.

Érdekes adalék: a tárgyalás előtt a kolozsvári polgármesteri hivatal afféle erőfitogtatás gyanánt véleményezést kért a külügyminisztériumtól. A maga részéről a külügyminisztérium nem az ügyről beszélt, hanem arról, hogy a magyarországi román kisebbségéhez képest a romániai magyar kisebbség helyzete milyen rózsás.

Szőcs Izabella az aláírásgyűjtő akciót is értékelte: 2 900 aláírás gyűlt össze, ami Kolozsvár magyar lakosságának körülbelül 6%-át jelenti.

Hogyan tovább? Egyrészt, ez a per továbbmegy a strasbourgi emberjogi bíróságra. Hat hónap áll rendelkezésre a panasz benyújtására. Viszont a per lefolyása akár öt évet is igénybe vehet, tekintettel arra, hogy rengeteg ügy hever a strasbourgi bíróság asztalán.

Másrészt, 30 nap elteltével – ennyi időre van szükség az előzetes eljárások lefolytatására –  elindul egy új per. És mivel, ugye, egy külföldi civil szervezet nem perelhet Romániában,

az új pert

egy kolozsvári civil szervezet fogja elindítani, a 2014 végén bejegyzett Minority Rights Alapítvány. 

Hirdetés

Szőcs Izabella két felhívást is intézett az illetékesekhez.

  1. Felkérte a politikai pártokat, hogy ne indítsanak pert az ügyben. 25 év állt rendelkezésükre, hogy ügyet csináljanak a helységnévtáblák problémájából. Ha eddig nem tették, most ne próbáljanak politikai tőkét faragni a dologból. Hagyják ezt az ügyet a civil szférára. A felhívás ugyancsak időszerű, tekintettel arra, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt és az RMDSZ is belépne a perek ringjébe, szokás szerint jó időben.
  2. Felkérte a helyi civil szervezeteket és magánszemélyeket, hogy amennyiben érdekeltek a tábla-ügyben, csatlakozzanak a perhez. A cél az, hogy minél több szervezet belépjen a perbe, tekintettel arra, hogy a Language Rights Alapítvány által indított akció sikeres civil kezdeményezés, amit folytatni kell. 

A sajtótájékoztató végén, mintegy ráadásként, a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport nevében Keresztesi Dávid felolvasott

egy kiáltványt,

amelyben – többek között – kétszínűségnek és olcsó politikai fogásnak nevezik, és elutasítják, hogy Emil Boc polgármester magyarul köszöntse a tömeget március 15-én és augusztus 20-án, továbbá multi- és interkulturalizmusról beszéljen, miközben peres úton gáncsolja el a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését, és nem ülteti gyakorlatba az Európai Ifjúsági Főváros pályázatban vállalt többnyelvűséget. 

A kezdeményező csoport a kiáltványban négy akciót hirdetett meg.

  1. Február 12-én kezdődik az Ezer per tavasza nevű akció. A három hónapos kampány célja, hogy 2015 június elsejéig legalább 1000 kolozsvári polgár kérje beadványban a többnyelvű városnévtáblák kihelyezését, és legalább 1000 polgár csatlakozzon az új perhez.
  2. Február 19-én közzéteszik a Kolozsvár 16 testvérvárosának és a nemzetközi sajtónak címzett nyílt levelet, amely arról számol be, hogy miként valósul meg Kolozsváron a politikai nyilatkozatokban felvállalt többnyelvűség és multikulturalizmus.
  3. Február 26-án megszervezik egy, a hónap utolsó csütörtökén, havi rendszerességgel jelentkező közvitasorozat első kiadását. A közviták célja a mindennapi, megélt multi- és interkulturalizmus ügyének aktív felvállalása.
  4. Február 27-én kiosztják az első CKK Intolerancia Díjat, amelyet minden hónap utolsó péntekén a hónap legintoleránsabb intézménye és személye fog megkapni közönségszavazás alapján.

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport munkáját a szerveződés hamarosan élesedő honlapján, illetve már aktív Facebook-oldalán lehet követni.

 

Hirdetés