Critical MAss
Kritikus tömeg
szabot
2014. június 27. péntek, 14:41
Ha péntek, ráadásul az utolsó a hónapban, akkor tömegbringázás. Hatkor indulunk a Főtérről, és csapatunk a városon át!

Május utolsó péntekje általában már TIFF, ráadásul utolsó nap módosult az indulás időpontja, és még hideg is volt. Most viszont süt a nap, nincs túl meleg, még az egyetemisták is Kolozsváron vannak: semmi akadálya egy kiadós, péntek délutáni együttbringázásnak.

Persze tiltakozás, mert kevés a bringaút, és az is csapnivaló, de inkább örömünnep és felszabadult pedálozás, csilingelés és kiabálás a heti stressz után: ez a kolozsvári Critical Mass. Szervezőt, rendőrségi felvezetést és előre rögzített útvonalat ne keress, minden helyben dől el. 
 
Ha csatlakozol, ezekre figyelj:
  • egymás biztonságára, főként a bringázó gyerekekére, görkorisokéra, deszkásokra,
  • hogy jól működjön a bringád,
  • hogy autók ne hajtsanak közénk se oldalról, se hátulról, vagyis ne maradj le, ne hagyj magad előtt "lyukat" a menetben, 
  • mentőautókat, tűzoltókat ne hátráltasd,
  • öltözz kényelmesen és bátran, akár a bringádat is feliratba,
  • ha feltűnik a rendőrség, ne se törődj,
  • ne hagyd otthoin a jókedved: mosolyogj, csöngess, integess.
Ha nem csatlakozol, csak látsz minket az utcát, integess és mosolyogj vissza.
 
Ha autóban ülsz, és keresztezzük az útvonalad, lazíts: ha ötszázan vagyunk, akkor is két perc alatt elvonulunk. Ha mögénk szorulsz, bánd meg, hogy ma autóba ültél, és nem pattantál velünk bringára. És mosolyogj, integess vissza, sőt tülkölhetsz is.
 
Critical Mass
 
Ez olyan Critical Mass, hogy általában van zene. Kritikus emberek, kritikus zene. Buli lesz ma hattól a Főtéren!
 
Címlapfotó: Rusz Péter
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/3650
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.