Zsíros állami szerződésekkel kitömött volt katona látja el drónokkal a román rendőrséget

Ön szerint nem gyanús, hogy évek óta ugyanaz a cég nyeri meg a védelmi technológiával kapcsolatos közbeszerzési eljárásokat Romániában?

Hirdetés

Halad a korral a román rendőrség is: mintegy 900 ezer euró értékben vásárol fejlett technológiájú pilóta nélküli légi járműveket, avagy drónokat. Nem lenne nagy összeg ez ahhoz képest, hogy mi mindent tudnak ezek az eszközök és milyen hasznosak lehetnek, már ha megfelelő kezekbe kerülnek. A belügyminisztérium még tavaly augusztusban írta ki a közbeszerzési eljárást minimum egy, legfeljebb három pilóta nélküli légi járműrendszer (UAS) megvásárlására. Ezek rendelkeznek infravörös kamerával, mozgásérzékelőkkel és termografikus rendszerrel is.

A kiírásra négy cég jelentkezett, és végül – ezen senki nem lepődött meg – a STARC4SYS nevű cég nyert, melynek tulajdonosa a teleormani George Cristian Grimfus. Az egykori hivatásos katona korábban a védelmi minisztérium telekommunikációs részlegén dolgozott, felesége a belügyminisztérium humánerőforrással foglalkozó igazgatóságának alkalmazottja. Vagyonbevallása titkosítva van, de férje jövedelme alapján azt hihetnénk, hogy a STARC4SYS cég üzleti számai nem jelentősek. Márpedig ez nem így van.

Pár év alatt látványos növekedést ért el a cég profitja: 2006-ban még csak 4 200 lej, 2019-ben 936 ezer lej nyeresége volt. Mindezt persze jól fizető állami megrendeléseknek köszönheti. Többek között a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Speciális Távközlési Szolgálat (STS), az Országos Hírközlési Hatóság és helyi önkormányzatok is szerződtették a céget. 

Nem gyanús, hogy a legtöbb, védelmi technológiával kapcsolatos közbeszerzési eljárást ez a cég nyeri meg, miközben papíron a különböző kormányokkal jó viszonyt ápoló George Cristian Grimfus jövedelme aligha ér fel egy topmenedzser szintjével?

Hirdetés