Vivat Mathias! Vivat Kolozsvár! – Mátyás király szülinapját ünnepli Kolozsvár

Ha csak egy esemény fér bele a hétvégi programjába, ez legyen az!

Hirdetés

Mindig van abban valami méltóságteljesség, amikor Kolozsvár magyarsága ünnepel, főleg, ha annak nincs semmilyen politikai konnotációja, hanem csak összegyűlünk egy helyen, jó sokan. Mátyás király szülinapja az elmúlt években ilyen eseményszámba megy, amióta zenés-fáklyás felvonulás is kiegészítette az immár huszonnyolcadik alkalommal megszervezett, reneszánsz hangulatú Mátyás Napokat.

A Kincses Kolozsvár Egyesület és az Amaryllis Társaság idén is dobpergéssel és dudaszóval kísért vidám fáklyás felvonulást szervez: a gyülekező február 23-án 18 órától kezdődik a Farkas utcai református templom előtti téren.

A szervezők 600 fáklyával készülnek, az ünnepi felvonulás pedig 18.30-kor indul a Farkas utca – Minorita utca – Deák Ferenc utca – Főtér – Mátyás király tér útvonalon. A Főteret elhagyva lesz alkalom a fáklyaláng eloltására, majd a résztvevők Mátyás király szülőháza elé vonulnak, ahol fúvóskoncertre kerül sor.

A szülőház és környéke két napig ismét magyar szótól lesz hangos. A Mátyás Napok teljes programját és a szervezők közérdekű felhívását itt olvashatják az érdeklődők.

Hirdetés