Vigyázat, nyereséggel kecsegtetik, de valójában csak a pénzét akarják lenyúlni a kriptovalutás csalók

A rendőrség figyelmeztetés adott ki, mivel már sokakat sikerült becsapni.

Hirdetés

Egyre több módszert találnak ki az élelmes csalók arra, hogy átverjék és kifosszák az embereket: most éppen kriptovalutába való befektetéssel kecsegtetik áldozataikat, de természetesen csupán az a céljuk, hogy kifosszák őket.

A rendőrség a hétvégén adott ki figyelmeztetést, miután már több mint kétszáz ilyen csalás miatt büntetőeljárás.

A közlés szerint a csalók e-mailben vagy a közösségi oldalakon lépnek kapcsolatba kiszemelt áldozatukkal, és jelentős nyereséget ígérve

megpróbálják rávenni őket, hogy fektessenek pénzt a kriptovalutákba.

Az áldozatokat ráveszik, hogy olyan programot telepítsenek a számítógépükre, amely segítségével interneten keresztül hozzáférhetnek a gépen tarolt adatokhoz – ezt a hatékonyabb kommunikációval indokolják.

Ezt követően arra kérik őket, hogy vásároljanak kriptovalutát, amelyet a csalók által ellenőrzött elektronikus pénztárcákba utalnak.

A gyanúsítottak úgy manipulálják az adatokat, hogy úgy tűnjön: áldozatuk jelentős nyereségre tett szert.

Hirdetés

Amikor azonban az szeretné megkapni a pénzét,

banki tranzakciós díjak fejében újabb összegeket kérnek tőle, mindaddig, amíg el nem fogy a pénze.

A csalók ráadásul kreatívak is: olyan honlapokat is létrehoztak, amelyeken azt ígérik, hogy az áldozatok a segítségükkel visszaszerezhetik a pénzüket – majd újabb összegekkel kopasztják meg őket.

Eddig összesen 260 ilyen esetben indult büntetőeljárás.

A rendőrség ezért mindenkit arra kér, hogy legyen óvatos, igyekezzen a lehető legbiztonságosabbá tenni online tranzakcióit (például a 3D Secure használatával), ne nyissanak meg ellenőrizhetetlen eredetű programokat, ne nyissák meg az ismeretlenektől érkezett e-mailek csatolmányait, és ne kattintsanak olyan, e-mailben érkezett hivatkozásokra, amelyekben a személyes adataik frissítését kérik, mivel a legitim entitások sohasem kérnek ilyesmit olyan, kevésbé biztonságos módon, mint az elektronikus levél.

Hirdetés