Vera Jourová rálehelte az uniós pecsétet: Románia valóban a jogállamiság mintaországa

Igaz, vannak még hibák, de nézzük a nagy egészet. Azt nézzük ebben a pamfletben is, amely nyomokban valóságelemeket tartalmaz.

Hirdetés

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átlátszóságért felelős alelnök személye két napig Romániában tartózkodott. Találkozott Románia elnökével, miniszterelnökével, minisztereivel, politikusaival, újságíróival és mindent összevetve, elégedetten távozott. Persze, vannak még hibák, üzente, hiszen tökéletesen működő államgépezet nincsen, természetesen az Európai Bizottságon kívül, ami viszont nem államgépezet. Még. Sajnos.

Szóval vannak még hibák, és ezeket Jourová személy fel is sorolta országstratégia-fejlesztő naplójában. Volt olyan kedves, hogy egy all-inkuzív pillanatában megossza értékes tapasztalatait, következtetéseit velünk is. Tessék:

George Simion AUR-elnök társaságában Jourová személy meglátogatta az úzvölgyi katonatemetőt, ahol jogegyenlőségi alapon megkoszorúzta az összes hős sírját és beszédet mondott nekik: arra kérte őket, béküljenek ki, mert igaz ugyan, hogy a szomszédban ismét háború dúl, ám a háborúk korának nagy általánosságban vége, hála az Európai Unió hatékony jogállamiság-politikájának.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel végigjárta a trianoni határt, egyenlő számú virágot szedett a képzeletbeli vonal mindkét oldaláról, koszorút font belőlük és Mr. Hunor fejére helyezte, mondván, hogy e népbarátsági jelképet soha többé ne vegye le, mert ily módon ahányszor csak tükörbe néz, mindig eszébe fog jutni, hogy Románia a kisebbségi jogvédelem paradicsoma, amelyet minden nemzetközi fórumon élő jópéldaként emlegetnek. És ha így, vagyis helyesen jár el, előbb-utóbb ő is meg fogja kapni az összes Károly-díjat, amelynek szász politikustársa már boldog birtokosa.

Dániel pátriárkával egy reggel épülő, délben csudamód összedőlő görög-katolikus katedrális romjainál találkozott a rangos európai vendég. Elkérte a román ortodox egyház vezetőjétől az épület egyik alapkövét és szemceruzájával belevéste a következőket: Legyetek kevésbé ortodoxok! Szeressétek jobban a szivárványt! Angyali vastaps kíséretében átadta az uniós kétparancsolatot a térdre rogyó pátriárkának, majd diszkrét füstfelhőbe burkolózva tovatűnt.

Hirdetés

A roma közösség vezetőit a pataréti metropoliszban látogatta meg. Örökbe fogadott öt kutyát, öt macskát, öt varjút és öt patkányt, továbbá a közösség elé tárta a megoldást: Integráció! (Hát nem látják a romák, hogy érdemes beilleszkedni? Hiszen Románia a kisebbségvédelem és a jogállamiság paradicsoma, lásd feljebb.)

Dan Tanasă román független-objektív jogvédő civil aktivistával Sepsiszentgyörgy főtere fölött tárgyalt, fehér (a béke színe) léggömbökbe kapaszkodva. Biztosította partnerét afelől, hogy a maga részéről mindent megtesz, hangsúlyoz, nyomatékosít, aggályoz, továbbá jelentőségteljesen ajánl annak érdekében, hogy az úgynevezett Székelyföld területén az utóbbi években (külső, diktatórikus nyomás eredményeképpen) teljesen perifériára szorult román kisebbség megkapja a méltó élethez elengedhetetlenül szükséges esélyegyenlőséget, esélyegyenlő tömegű segélycsomagok formájában.

A romániai tartózkodási időből hátramaradó öt percben Jourová személy megölelte az összes valóban hátrányos helyzetű romániai polgárt, szám szerint hármat: egy személyt, aki azt fájlalja, hogy nem házasodhat össze törvényesen az okostelefonjával, egy másik személyt, aki úgy szeretne Amerikába emigrálni, hogy nem költözik ki a húsz szobás bukaresti villájából, továbbá egy harmadik személyt, akit valósággal összetört a hír (az állását is elvesztette, lénytársa is elhagyta, de még a híd is összedőlt alatta, amikor arra sétált), miszerint az állati jogok egyetemes nyilatkozata mind a mai napig nem készült el.

Hirdetés