Végre megvan az iskolai nyáltesztelés pontos ütemterve

A tanárok nagy része nem nagyon akar tesztelni, de sokan mégis kénytelenek lesznek.

Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium végre tisztázta, hogy pontosan hogy fog zajlani a diákok iskolai tesztelése. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a tanulókat ezentúl heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön fogják letesztelni úgynevezett nem invazív, egyszerű nyálmintával működő gyorstesztekkel, de a további részletek mindeddig a homályba vesztek.

A minisztérium által hétfőn kibocsátott dokumentumból már ezek is felsejlenek.

A teszteket az említett napokon a hivatalos oktatási program előtt kell elvégezni az osztálytermekben. A tesztelést az iskolaorvos fogja irányítani, illetve ennek hiányában az oktatási intézmény által kijelölt tanár/tanárok.

Az iskolaorvosokat és a kijelölt pedagógusokat a megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) és a tanfelügyelőségek közreműködése révén ki fogják képezni a tesztelés menetét illetően, illetve azt is pontosan elmagyarázzák nekik, miként kell a használt teszteket összegyűjteni, hiszen ezek potenciálisan fertőző hulladéknak minősülnek. Ezek összegyűjtésére a célra kijelölt, fedéllel, pedállal, és szemeteszsákkal ellátott kukákat kell használni, és így tovább.

Hirdetés

Ha egy diák gyorstesztje pozitív lesz, akkor az iskolának kötelessége értesíteni az illető diák szüleit, és a közegészségügyi igazgatóságot, ahonnan kiküldenek illetékeseket, hogy egy PCR-teszthez is mintát vegyenek a delikvenstől. A diákot erre az időre elkülönítik a többiektől az iskolán belül.

Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban aligha fog ilyen zökkenőmentesen zajlani. Főleg, hogy egy friss felmérés szerint a tanárok nagy része hallani sem akar arról, hogy ő nyálteszteket végezzen.

Hirdetés