Varga Csaba legyőzte a Nanga Parbatot, de azért elkel még a drukkolás…

… ugyanis a csúcsról lejönni se kismiska. Közben eladó Báthory András feje, II. Rákóczi György, Erdély és más érdekességek is.

Hirdetés

Varga Csaba megmászta a Nanga Parbatot és most lefele tart…

Érthető, hogy a világ a körmét rágva figyeli, mi történik Varga Csaba nagyváradi hegymászóval, aki idén június 10-én érkezett a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa, az 8125 méter magas Nanga Parbat (magyarul Csupaszhegy) alatt levő alaptáborba. És hosszú akklimatizáció után, június 29-én, helyi idő szerint hajnali öt órakor nekivágott a csúcsnak, méghozzá pótlólagos oxigén és serpák nélkül, ami a magashegyi mászás legnehezebb és legveszélyesebb formája.

És azért is érthető az aggodalom, mert… meghalt Erőss Zsolt, a Kacsendzöngán (2013), meghalt Török Zsolt, a Fogarasi-havasokban (2019) és meghalt Suhajda Szilárd, a Csomolungmán (2023).

A legfrissebb hír vasárnap délután három óra tájt érkezett. Eszerint Varga Csaba feljutott a Nanga Parbatra. Ami nagyon nagy dolog, gratulálunk! Viszont továbbra is drukkolni kell a hegymászónak, aki éppen lefelé ereszkedik a csúcsról, a 3. számú tábor fele. Ami egyesek szerint pont ugyanolyan veszélyes feladat, mások szerint pedig veszélyesebb, mint felmászni a csúcsra. Ismételjük: oxigénpalackok és serpák segítsége nélkül.

Eladó Báthory András feje, II. Rákóczi György, Erdély, az első román bibliafordítás és egyéb nyalánkságok

Ahol mindez (és persze, egyéb izgalmas portékák) kapható, pontosabban kapható lesz július 5-étől: az Artmark éves könyvárverése. Ahol most jó pár olyan darab is felbukkant, amely bárki gyűjteményének díszére válhat, amennyiben sikerül lepengetnie érte a legmagasabb licitárat.

Kezdjük az árverés nagyágyújával, az első teljes román nyelvű bibliafordítással, amelyet 1688-ban nyomtattak Bukarestben. Akinek erre a könyvritkaságra fáj a foga, jó ha tudja: a kikiáltási ár 10 000 euró.

Hirdetés

De vannak magyar vonatkozású tételek is. Például a Báthory András erdélyi fejedelem levágott fejét ábrázoló rézkarc egy példánya. Tudjuk: a sellenberki vereség után Báthory Andrást menekülés közben gyilkolta meg egy bizonyos Ördög Balázs nevű székely lófő, mégpedig Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) parancsára. No, ezért a rézkarcért lehet árverési ringbe szállni: a kikiáltási ár 300 euró. Szétnéztünk picit: azért olcsóbban is meg lehet kapni.

De lehet licitálni II. Rákóczi György erdélyi fejedelem portréjára (rézkarc, 1659, 150 eurós kikiáltási ár), egy patinás Erdély-térképre (fametszet, 1574, 200 euró) vagy épp a Duna térképére (rézkarc, 1638, 250 euró).

Aki szereti a szépet (és nem apasztották el az otthoni kasszáját a magas árak stb.), szálljon be a licitbe. Szép darabokat vadászhat a gyűjteményébe.

Hirdetés