Vajon kémkedni akartak az Erdély fölött átrepülő rejtélyes repülőgéppel, amelyet megtaláltak, de az utasainak még bottal ütik a nyomát?

Az viszont legalább kiderült, honnan érkezett. Szakértők szerint a román védelmi illetékesek hibáztak az ügyben.

Hirdetés

A bolgár hatóságok egyelőre tanácstalanok, hova tűnhetett annak a rejtélyes kétmotoros kisrepülőgépnek a két utasa, amely még szerdán este, engedély nélkül repült át a magyar, a román, a szerb és a bolgár légtéren.

A beszámolók szerint a bolgár illetékesek nyomoznak a két utas után, akit több rendőr is látott, de sikerült felszívódniuk.

A gépet csütörtökön egy Buhovci nevű település évek óta használaton kívül levő repülőterén találták meg.

Annyi már biztos, hogy bár Románia légterébe azt követően lépett be, hogy Debrecen környékén szállt fel, eredetileg nem Magyarországról indult.

Litvániából érkezett, ahonnan vélhetően ellopták, majd engedély nélkül leszállt a hajdúszoboszlói repülőtéren, ahol kannákból gyorsan feltöltötték az üzemanyagtartályait, majd,

mielőtt a kihívott rendőrök odaértek volna, ismét csak engedély nélkül felszállt.

Ezért riasztották a magyar légierő Gripen vadászgépeit, amelyek ugyan befogták, és a román légtérben is kísérték egy darabig őket, amíg előbb két amerikai, majd két román F-16-os vette át a kíséretüket.

A bolgár illetékesek már nem küldtek fel vadászgépeket, amikor belépett az ország légterébe – a hivatalos magyarázat szerint egyrészt az időjárási viszonyok miatt, másrészt azért, mert nem tartották veszélyesnek.

Így viszont a két utasnak alkalmat adtak arra, hogy eltűnjön a hatóságok szeme elől.

Az incidens kapcsán egyébként több szakértő is bírálja a romániai hatóságokat.

Hirdetés

Costin Georgescu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója szerint bűnös könnyelműség volt hagyni, hogy a gép zavartalanul átrepüljön a román légtéren, majd elhagyja azt, különösen az ukrajnai háború fényében.

Hiszen megvan már a tapasztalat, hogy egy repülő bármikor halálos fegyverré válhat, és az sem kizárható, hogy kémkedni próbált.

Szerinte ezért figyelmeztető lövések leadásával

a földre kellett volna kényszeríteni.

Aurel Cazacu katonai szakértő szerint az oroszok így próbálták tesztelni a NATO légi járőrözési rendszerének hatékonyságát, amely hatékonynak is bizonyult, már abban az értelemben, hogy Hajdúszoboszlótól kezdve a bolgár határig folyamatosan NATO-vadászgépek kísérték a repülőt.

Abban viszont ő is egyetért, hogy a gépet földre kellett volna kényszeríteni.

Vagyis a szakemberek szerint a bukaresti védelmi tárca illetékesei hibáztak.

A NATO légi parancsnoksága egyébként azt közölte, hogy azért nem léptek fel keményen a géppel szemben, mert az nem viselkedett fenyegetően.

Hirdetés