Ünnepi üzemmód a járványfronton: ismét ötszáz alá csökkent a napi esetszám, kevesebb a súlyos beteg

Közben elkezdődött a káosz a határátkelőknél: a járvány miatt az okmányok ellenőrzése így is hosszadalmas, de hétfőtől a Romániába történő belépéshez már egy elektronikus formanyomtatványt is ki kell tölteni.

Hirdetés

Egyre jobb hírek érkeznek a járványfrontról: a vasárnapi jelentés alapján ismét 500 alá csökkent a napi esetszám, de a koronavírussal összefüggésbe hozott haláleseteké, illetve a kórházi kezelésre szorulóké is.

A kommunikációs csoport közleménye alapján 499 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, és 53-an elhunytak, közülük csak heten voltak beoltva. Jelenleg 3190-en szorulnak kórházi kezelésre – közülük 62-en kiskorúak –, 526 páciens állapota súlyos. A hivatalos nyilvántartás szerint 11 117 koronavírusos otthon lábadozik, 3467-en pedig intézményes karanténban.

 

Egy új rendelet alapján hétfőtől egy elektronikus formanyomtatvány kitöltésére lesz szükség a Romániába történő belépéshez, ez itt érhető el. A legforgalmasabb határátkelőknél már így is órákat kell várakozni, főleg amiatt, hogy az ünnepekre hazaérkező, külföldön dolgozó román állampolgárok tömegesen érkeznek. Csak az elmúlt 24 órában több mint 120 ezren lépték át a határt, s mivel a járvány miatt az okmányok ellenőrzése még így is a megszokottnál több időbe telik, hétfőtől várhatóan még nagyobb lesz a káosz belépéskor.

Hirdetés