Ünnepi saller a magyarelleneseknek: a bíróság a háromszékieknek adott igazat a megyezászló ügyében

A legfelsőbb bíróság jogerősen törölte azt az alapfokú ítéletet, amely érvénytelenítette a Kovászna megye lobogóját elfogadó kormányhatározatot.

Hirdetés

Oda jutottunk, hogy 2022-ben az EU-tag Romániában, a nemzeti kisebbségek paradicsomában néha csodálkoznunk kell egy normalitás felé mutató bírósági döntésen a magyar szimbólumok használatával kapcsolatban.

A friss hír az, hogy

a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben törölte azt az alapfokú ítéletet,

amelyben a Brassói Táblabíróság júniusban érvénytelenítette a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot – vette észre az MTI.

A zászló miatt a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma nevű szélsőséges szervezet perelte be a kormányt, a perbe pedig a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is beavatkozott, persze nem a kormány oldalán.

Kifogásuk a szokásos volt:

hiányolják a románokat megjelenítő szimbólumokat a zászlóról,

Hirdetés

bármik is legyenek azok. Alapfokon nyertek is, a legfelsőbb bíróság viszont elfogadta a kormány és a háromszékiek fellebbezését.

Mint ismert, tavaly szeptember 15-én fogadták el azt a kormányrendeletet, amellyel az RMDSZ javaslata nyomán még Florin Cîțu miniszterelnöksége idején hivatalosították Kovászna megye zászlaját.

Hirdetés