Újabb rekordot döntött a koronavírus Romániában: 445 új eset egyetlen nap alatt

Három nagy fertőzési gócpont van jelenleg az országban, Suceaván, Déván és Aradon. De ezek mellett több kisebb is beazonosítható.

Hirdetés

A koronavírus megmutatta a román egészségügy hiányosságait – ezzel a beismeréssel indította sajtótájékoztatóját a tárcavezető, Nelu Tătaru, aki jól érzékelhetően elsősorban azért állt ki a nyilvánosság elé, hogy bátorítsa az orvosokat, és azt a reményt adja, hogy a kormány uralja a szituációt. Új védőfelszerelések szétosztására, a közegészségügyi személyzet és a mentősök számának növelésére , a kórházi alkalmazottak szélesebb körű tesztelésére tett ígéretet.

Április 3-ig 3 183 koronavírusos esetet regisztráltak, ebből 283-an épültek fel, 116-an meghaltak. 83 beteget az intenzív osztályokon ápolnak. Románia területén 13 531 személy van intézményes karanténban, 114 646 személyt otthoni elkülönítésben tartanak. Mindeddig 31 657 tesztet végeztek el.

A bátorításra nagy szükség is van, hiszen huszonnégy óra leforgása alatt még soha nem regisztráltak ennyi új fertőzöttet (445), a halálesetek száma is csúcsot döntött (a jávány kezdete óta összesen 116). Tătaru elmondása szerint 3 183 fertőzöttnél tartunk jelenleg, és három fertőzési gócpont van az országban, Suceaván, Déván és Aradon.

Az egészségügyi miniszter legfontosabb bejelentései pontokba szedve:

  • Ezentúl napi szinten közölni fogják a megyei adatokat. A legfrissebbek itt érhetőek el.
  • Suceavan kezd normalizálódni a helyzet miután csütörtökön katonai felügyelet alá került a kórház. Jelenleg az egészségügyi alkalmazottak 15%-a aktív, mindenkit tesztelnek, és aki negatív, visszatérhet a munkához. Egy új berendezés érkezik a kórházba, amelyik napi 120 teszt elvégzésére lesz alkalmas.
  • A közegészségügyi igazgatóságoknál óriási a létszámhiány, vannak alkalmazottak akik a nap 24 órájában dolgoznak, ezért ezer új személyt vesznek fel, ugyanennyivel bővítik a mentősök számát is.
  • Mindegyik fertőzési gócpont helyzetét egyedileg mérik fel, szóba kerülhet Țăndărei karantén alá helyezése is. Jelenleg Suceava, Arad és Déva a legnagyobb fertőzési gócpont. A két utóbbi város teljes lezárásától egyelőre nem kell tartani. 
  • Az orvosi védőfelszerelések hiánya kórházanként változik, ezért mindegyik intézmény ezentúl a megyei közegészségügyi hivataloknak fogja jelenteni, ha valamiből hiányt szenved. A koronavírus-járvány idejére Bukarest veszi át a helyi kórházak irányítását, a kormány nevezi ki vagy váltja le a kórházigazgatókat. 

Hirdetés