Ügyészség: az úzvölgyi katonatemetőben nem történt bűncselekmény. Magyar pártok: fellebbezünk!

Egyszerűen nem találtak bűncselekményre utaló bizonyítékokat.

Hirdetés

Nem indít bűnvádi eljárást az ügyészség az úzvölgyi katonatemetőben tavaly nyáron történt atrocitások miatt. Az elsőfokú döntésről Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke számnolt be a sajtónak, „kellemetlen meglepetésnek” nevezve az ítéletet, amelyet megfellebbeznek.

Bár a Néppárt és a Magyar Polgári Párt által alkotott Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) akkor még nem létezett, az EMNP és az MPP is feljelentéseket tett az ügyben, többek között fizikai agresszió, garázdaság, közrend- és köznyugalom elleni bűncselekmények, gyűlöletbeszéd és kegyeletsértés vádjával.

A ügyészség mindegyik feljelentést visszadobta azzal, hogy nem történtek bűncselekmények.

Az EMNP közleménye szerint bár a hatóságok etnikai alapú konfliktusként kezelték az ügyet, egyetlen magyar tanút sem hallgattak meg. A közleményben leszögezik: ha másodfokon sem érnek el semmit, nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

Csomortányi szerint egyébként az ügyészségi válaszban a szóban forgó temetőt eleve a Bákó megyei Dărmăneşti adminisztratív fennhatósága alá sorolják, holott ez ügyben még tart a jogi huzavona Dărmăneşti és a Hargita megyei Csíkszentmárton között.

Hirdetés