Több milliárd lejes mentőcsomaggal próbálja a kormány ellensúlyozni a háború miatti brutális áremelkedéseket

Nagyon meglódult az éves infláció, a 10,2 százalék az utóbbi tizennyolc év legmagasabb értéke.

Hirdetés

Nem elég, hogy a koronavírus-járvány két éve megrángatta a világ gazdaságát: épp hogy elkezdett volna helyreállni, az Ukrajna elleni orosz katonai invázió még durvább válságot robbanthat be.

A közvetlenül a szomszédban zajló brutális háború miatt máris elkezdett nőni az élelmiszerek, az energiahordozók és az üzemanyagok ára, ami azzal fenyeget, hogy egy idő után egyre kevesebben tudják kifizetni az egyre borsosabb számlákat, illetve beszerezni a legszükségesebb javakat.

Az átlagos bukaresti tempóhoz mérten a román kormány most viszonylag gyorsan reagált a helyzetre – a kérdés, mennyire hatékonyan –, és a koalíciós pártok hétfőn este hosszas egyeztetés után olyan intézkedéscsomagot jelentettek be, amelyek egyszerre hivatottak a szociálisan hátrányos helyzetűek, a vállalkozók és a mezőgazdaságban érdekeltek helyzetét megkönnyíteni.

A Támogatás Romániának néven bejelentett intézkedések szerint

kéthavonta 50 euró értékű, alapélelmiszerekre fordítható vásárlási utalványt kapnak

azok a legalább kétgyermekes vagy egyszülős családok, amelyekben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg 600 lejt, ugyancsak 50 euró értékű, alapélelmiszerekre fordítható vásárlási utalványt kapnak kéthavonta az 1500 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a garantált minimális jövedelemmel rendelkező, illetve a fogyatékkal élő személyek, a szociális ösztöndíjban részesülő tanulók havonta 30 euró értékű vásárlási utalványt kapnak élelmiszerek, tanszerek és ruházat beszerzésére, a jelenlegi 20,17 lejről 30 lejre emelik az étkezési utalvány értékét, és ami már régóta időszerű:

a jelenlegi napi 11 lejről 22 lejre emelik a kórházi betegek és a bentlakásos idősek otthonában gondozott személyek étkezési keretét.

(Láthatóan mégsem Alexandru Rafila forgatókönyve érvényesült a kórházi betegek ellátása kapcsán, az egészségügyi miniszter nemrég ugyanis még arról beszélt, hogy nem duplázzák, hanem legfeljebb 20 lejre emelik az egy napi étkeztetésre szánt keretet).

Emellett az állami gondozott gyerekekre szánt összegeket is növelik.

A vállalkozásokat többek között azzal támogatják, hogy

az áru- és személyszállító cégek üzemanyag-költségeit literenként 50 banival támogatják,

azon kis- és közepes vállalkozások, amelyek közüzemi számlái legalább 15 százalékkal nőttek, 400 000 euróig terjedő támogatásra jogosultak, a jelentős gazdasági beruházásokra 200 millió eurót különítenek el, emellett 5,2 milliárd lejt utalnak ki a már elkezdett beruházások megvalósítására.

Hirdetés

Emellett a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bérének 75 százalékát is átvállalja az állam.

A mezőgazdaságban dolgozóknak 3000 lejre emelik a minimálbérét, jelenleg a minimálbér értéke 2550 lej, egyedül az építőiparban van érvényben megemelt, szintén 3000 lejes minimálbér.

Emellett a kormány 200 millió euróból akarja ösztönözni a mezőgazdasági termékek feldolgozását, és 300 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújt a mezőgazdasági munkaerő költségeinek fedezésére.

A banki hitelek törlesztésének halasztását lehetővé tevő döntést ugyanakkor még halasztják.

Minderre 17,3 milliárd lejt szánnak, az intézkedések leghamarabb május 1-től lépnek hatályba.

Hogy az intézkedéscsomag indokolt, azt éppen a kedden ismertetett inflációs adatok igazolják: 18 év után először kétjegyű az éves infláció mértéke, márciusban elérte a 10,2 százalékot.

A legnagyobb – 46 százalékos – mértékben a földgáz drágult,  a második helyen a burgonya (36 százalék) és az üzemanyag (34 százalék) áll.

Hirdetés