Tizenegy megyében nincs több ágy az intenzív osztályon, aggasztó a súlyos betegek száma

A napi esetszám azonban továbbra is csökken, pedig harmincezer fölött tartják az elvégzett tesztek számát.

Hirdetés

Rossz és jó híreket egyaránt tartalmaz a pénteki járványjelentés. Egyértelműen csökken az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma: ezúttal 6460 beteget regisztráltak több mint 30 000 teszt alapján. Egy hete még 8 062 napi esetnél tartottunk, két hete pedig 8499-nél, hasonló számú mintavétel mellett. Csütörtökhöz képest is csökkent az esetszám, több mint hatszázzal. Jelenleg az október végi szinten vagyunk. 8 489 beteget nyilvánítottak gyógyulttá és engedtek ki a kórházból, tehát többet, mint amennyi az új beteg.

Aggasztó viszont az intenzív terápián ápolt betegek száma, mely újabb rekordot döntött. Jelenleg 1299 súlyos beteget ápolnak ezeken az osztályokon. Az ország 11 megyéjében nincs több hely a súlyos állapotban lévő betegeknek, akiket kénytelenen átszállítani más megyékbe.

Csütörtök reggel óta 168 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, köztük van 1 huszonéves, 2 harmincas, 8 negyven év körüli elhunyt is. Kilenc esetben nem volt más ismert betegsége az elhunytnak, négy esetben nem jelentettek alap- vagy társbetegségről.

Bukarestben kritikus a helyzet, ahol a lakosságarányos fertőzi ráta meghaladta a 7,04 ezreléket. Ilfov és Konstanca megyék is közelítik ezt a szintet. A román fővárosban a vészhelyzeti bizottság pénteken tárgyalja, hogy miként enyhíthető a helyzet.

Hirdetés

Háromszáz feletti esetszámot regisztráltak még Kolozs (331), Ilfov (328), Iași (318), Temes (319) és Brassó (310) megyékben is.

Hirdetés