Teodosie, a rebellis érsek úgy megdicsérte Putyint, hogy a BOR nem győzött elhatárolódni

A Román Ortodox Egyház hivatalos álláspontja az, hogy Teodosie álláspontja nem a Román Ortodox Egyház hivatalos álláspontja.

Hirdetés

Szerdán közleményt adott ki az Román Ortodox Egyház (BOR), amelyben kerek perec kijelentik, hogy az extravagáns megnyilvánulásairól elhíresült Konstancai érsek, Teodosie nem az egyház szócsöve, és nem az egyház hivatalos álláspontját tükrözik a nyilvános kijelentései. Sietnek emlékeztetni, hogy erre csak a Szent Zsinat van felhatalmazva, Teodosie pedig az egyházmegyei autonómiáját élvezve természetesen mondhat, amit akar, de csak a saját nevében.

A markáns elhatárolódást azután adta ki a BOR, hogy Teodosie úgy megdicsérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mintha a ruszkik máris Konstanca alatt lennének.

Az érsekség tulajdonában levő Radio Dobrogea – itt szokta rendszeresen elmondani a válogatott hülyeségeit – egyik adásában az egyházi elöljáró arról beszélt, hogy Putyin, akit mostanában annyian támadnak, nem is olyan fekete, mint ahogyan lefestik.

Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnökkel együtt a legnagyobb alapítóknak (ctitor – olyan személy, aki az ortodox templomok építését vagy újjáépítését finanszírozza) nevezte őket, akik hazájukban „rengeteg áldozatot hoztak”.

Azt is mondta, hogy nem ők tehetnek arról, hogy elődeik létrehozták a kommunizmust, amely egyébként is nyugati gyökerekből fakad, hiszen Marx és Engels sem volt orosz.

Hirdetés

Hát ilyeneket nyilatkozgatott legutóbb autonómiáját élvezve ez a nagy kópé Teodosie, miközben az országot Amerika és a NATO legfőbb szövetségeseként feltüntetni kívánó államvezetés elképedésében alighanem visszafele vetette a keresztet (kivéve Iohannist, mert ő evangélikus).

Nemrégiben egyébként a közegek egy nap alatt háromszor is megbírságolták az oltás- és járványtagadó hírében (is) álló konstancai érseket, mert igazolt fertőzöttként házi karanténban kellett volna lennie, ehelyett ő misét celebrált, és két nyilvános eseményre is elment.

A rebellis érsek rakoncátlansága láthatóan már a legfelsőbb ortodox vezetésnek és személyesen Daniel pátriárkának, a BOR főpapjának is egyre több borsot tör az orra alá, ellenkező esetben nem adnának ki ilyen közleményeket.

Bónuszkontent: itt egy vicces animált GIF arról, amikor Teodosiét körbetáncolta egy nő (Teodosie az atommag, a nő az elektron):

Hirdetés