Sorin Oprea

Temesvári forradalmár: „Tőkés László nem robbantott ki semmiféle forradalmat”

Ez a városháza hivatalos emlékrendezvényén hangzott el.

Hirdetés

„Hagyjuk már a 31 éve a televízióban hangoztatott marhaságokat, hogy Tőkés indította el a forradalmat. Ez nem igaz, Tőkés nem indított el semmiféle forradalmat. Ő mentette a saját bőrét, mert folyton költöztették”

– ezt Sorin Oprea, A Forradalom Fóruma Egyesület (Asciaţia Forumul Revoluţiei) nevű egyesület alapítója dörögte el azon a rendezvényen, amelyet a temesvári polgármesteri hivatal szervezett szerdán az 1989-es romániai népfelkelés 31 évfordulóján. A hallgatóságnak nem volt kifogása a dörgedelmek hallatán. A rendezényen egyébként ott volt az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is.

Oprea felszólalása 1:13:48-nál kezdődik az esemény felvételén, amely sajnos beágyazhatatlan, de megnézhető a temesvári városháza Facebook-oldalán, ide kattintva.

Sorin Oprea elmondta magáról, hogy ő indított el egy több száz fős menetoszlopot a Mária térről, amely hajnalra 5-6 ezressé duzzadt, és kommunizmus- és Ceauşescu-ellenes jelszavakat skandálva bejárta a várost.

„Nagyon rosszul esett”

– írta a Tőkés szerepét megkérdőjelező kirohanásra reagálva Gazda Árpád, aki saját Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a történtekre. A kolozsvári újságíró 31 évvel ezelőtt Temesváron volt egyetemista és 1989 decemberében azon kevesek közé tartozott, akik Tőkés László közvetlen közelében, a forradalom kirobbanásának epicentrumában aktív résztvevője volt az eseményeknek. A Tőkés-családdal együtt próbált védekezni a református parókiára betörő szekusok ostroma ellen, hogy aztán őt is kegyetlenül megverjék, letartóztassák, majd napokig kínozzák a börtönben.

„…azt is megkérdezném Sorin Opreától: ha már azt állítja, hogy Tőkés Lászlónak semmi szerepe nem volt, akkor miért épp a Mária térről, a református templom mellől indult el ő maga is a maga kis csapatával, hogy aztán több ezres tüntető sereggé duzzadjanak?”

Hirdetés

– írja hosszú bejegyzésében Gazda Árpád.

A Főtér egy évvel ezelőtt készített Gazdával nagyinterjút, amelyben megrendítő részletességgel meséli el az 1989. december 15-16-án és a következő napokban történteket.

A Tőkés László 1989-es szerepét csökkenteni vagy teljesen figyelmen kívül hagyni igyekvő irány nem újkeletű Romániában. Hosszú ideje létezik egy olyan vonal történészek körében, a médiában, és ennek nyomán a közvéleményben is, hogy az akkori temesvári református lelkész elenyésző vagy semmilyen szerepet nem játszott a változás elindításában, vagy hogy a népfelkelés, a forradalom tulajdonképpen nem is Temesváron, hanem Iaşiban, Bukarestben kezdődött.

Hirdetés