Teleormani magyarok és védett székelyek: ami az Orban-Kelemen paktumból kimaradt!

FIGYELEM! Ez a szöveg egy pamflet, vagyis kizárólag nagy humorérzékkel érdemes olvasni. Amúgy halálosan komoly. :D

Hirdetés

A hétfői szent napon megszületett a várva várt román-rommagyar paktum. Ludovic Orban vállalta az apaságot, Kelemen Hunor az anyaságot. Nyugodtan hátra lehet dőlni: az RMDSZ támogatja a megszületendő liberális kormányt. Bizonyos feltételek mellett, persze. 11 ilyen feltétel volt. Na de hahó, elvtársak, ez-az kimaradt ám a paktumból! Máris soroljuk őket:

1. A nyelvi jogegyenlőség elve.

Ha például 1 200 000 romániai magyar megtanul románul, akkor legalább annyi romániai román tanuljon meg magyarul. Lehetőleg erdélyiek, de parlamenti források (Petrov úr) szerint RMDSZ belement volna a Teleorman megyei románok kétnyelvűsítésébe is.

2. A székely autonómia ügye.

Ha már a mindenkori román kormány egyszerűen képtelen arra az elementáris emberi gesztusra, hogy megadja a székelyeknek azt, ami évszázadok óta őket illeti, van egy tudományos alapokon nyugvó taxonómiai megoldás: a székelyeket tekintsék védett fajnak (javaslat: Homo sapiens siculus), miként a kárpáti barnamedvét (Ursus arctos arctos). És akkor igen egyszerűvé válik a probléma: egyrészt a védett fajokat tilos kilőni, irtani, csapdázással ritkítani stb., másrészt ügyesen rezervátumba lehet őket terelni. A rezervátum pedig ott van, helyben, csak nevet kell adni neki. Sajtóhírek szerint Ludovic Orban a javaslat hallatán többször is keresztet vetett, annak ellenére, hogy unitárius.

3. A megalakulandó kormány betartja és alkalmazza

a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeket és nemzetközi szerződéseket. Ez a feltétel pont így került bele a paktumba. Kimaradt viszont belőle egyetlen szó: a „NEM”. Ezt később, az est folyamán sürgősen beírták.

4. Minden romániai magyar ember kapjon

ingyen belépőt a kormánytól az Untold, Electric Castle és egyéb nagy hazai fesztiválokra, bármiféle félreértések elkerülése végett.

5. A választási törvény módosítása.

Hirdetés

Az RMDSZ nemes egyszerűséggel azt kérte, hogy a magyar többségű helységekben ne legyen kétfordulós választás, de egyfordulós sem. Hát nézze már meg, Orban úr, a magyar úgy fogy, mint a cukor! Nem lehetne egyszerűen az, hogy ezekben a helységekben egyszerűen legyen mindig RMDSZ-es polgármester, amíg csak tart a magyar többség? Nem lehet. 🙂

6. Legyen az Igazi, Tiltott, Vicces és Talpig Magyar Csíki Sör

az összes, Románia területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény hivatalos üdítőitala, 2050-ig. Utána már mindegy, úgyis kihal az élet a Földön.

7. Az Orban-kormány kérvényezi

2 milliárd euró átcsoportosítását a Nagy-insfrastruktúra Programból a Regionális RMDSZ-fejlesztő Operatív Programba.

8. Az úzvölgyi katonai temető ügyében

egyetértettek a paktáló felek: jelenleg nem időszerű kapkodva, hűbelebalázs módjára intézkedni. Nevüket elhallgatni kívánó RMDSZ-es források szerint azonban az Orban-kormány létesít egy valóban hatalmas sírkertet a romániai magyar közösség számára. Széles lesz, tágas lesz, szellős lesz, összkomfortos lesz: kábé akkora, mint Erdély. És akkor a romániai magyarság szépen odatemetheti magát. Minél előbb, ha lehetséges.

Hirdetés