Tanügyminiszter: olyan nincs, hogy online oktatásra térjünk át az energiaválság miatt

Ligia Deca szerint minden körülmények között jelenléti oktatásra van szükség.

Hirdetés

Az ukrajnai háború miatt egekbe ugrott energiaárak miatt egyre több intézmény próbál valamilyen formában takarékoskodni – például van olyan áruházlánc, ahol csökkentik a nyitvatartási időt, máshol a fűtést tekerik lejjebb.

Közintézmények is jelezték már, hogy valamivel alacsonyabbra állítják a hőfokot.

Fölmerült a kérdés, hogy mi lesz vajon az iskolákkal abban az esetben, ha nem lesz télen elegendő gáz a fűtésre és az áramtermeléshez?

Opcióként ugyanis ott van az a lehetőség, hogy – ahogy azt a koronavírus-járvány idején elrendelt korlátozások idején is tették – áttérjenek az online oktatásra, ezzel ugyanis meg lehetne spórolni az iskolák fűtésére szánt energiahordozókat és a pénzt.

Az új oktatási miniszter azonban csütörtökön közölte: erről szó sem lehet.

Mint elmondta, a tárca, illetve személyesen ő maga is úgy gondolja, hogy

az iskoláknak nyitva kell maradniuk, függetlenül attól, milyen irányt vesz a gazdasági vagy az energiaválság.

„Nem engedhetünk meg magunknak kimaradásokat vagy szüneteket az oktatási folyamatban”

– mondta határozottan a miniszter.

Hirdetés

Ezért aztán a prioritás az, hogy az energiapiac helyzetétől függetlenül az iskolák nyitva maradjanak.

Persze ez nem úgy működik, hogy a diákoknak akkor is mindenképpen be kell menniük az iskolákba, ha ott tíz fok van vagy nincs áram, ezért meg kell oldani, hogy legyen mivel fűteni és világítani.

Deca szerint ezért a kormányon belül máris elkezdődtek az egyeztetések arról, hogyan támogassák az iskolákat, illetve az azokat fenntartó önkormányzatokat, hogy fel se merüljön az online oktatásra való áttérés, hiszen a gyerekek érdekét az szolgálja, hogy személyesen legyenek jelen a tanórákon.

A miniszter emlékeztetett: az iskolák is támogatott áron kapják az energiahordozókat. Azt is elmondta, már egyeztetett a főtanfelügyelőkkel az iskolák normális működésének biztosításáról, az elemzések szerint pedig nincs ok aggodalomra.

Hozzátette:

egyetlen iskolának sem szabad bezárnia amiatt, mert nem tudja fizetni a rezsiszámlákat.

A miniszter határozottságához vélhetően hozzájárult az a közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány is, amely szerint jelentős visszaesést okozott a diákok körében, hogy a pandémia idején online oktatásba kényszerültek.

Hirdetés