Szombaton sem rohamozták meg az oltóközpontokat a vakcinákért

Az utóbbi három hétben szembeötlően csökkent az érdeklődés az oltás iránt.

Hirdetés

Egy évvel ezelőtt, amikor indult az oltáskampány, még aligha sejthettük, hogy ennyi idő elteltével a teljesen immunizált lakosság aránya még a 40 százalékot sem fogja elérni. Az oltáskampányért felelős szakemberek még október végén optimisták voltak. Látván, hogy meghozza a gyümölcsét, hogy zöld igazolvány felmutatásához kötötték a nyilvános zárt terekben történő belépést, úgy saccolták, év végéig az átoltottság elérheti a 70 százalékot. A mostani tempó alapján még az 50% is nehezen fog összejönni.

Amióta elbukott a szenátusban a törvényjavaslat, mely uniós Covid-igazolványhoz kötötte volna a munkába járást a közalkalmazottak és a nagyobb magáncégek dolgozói számára, már csak nagyon kevesen veszik a fáradtságot, és oltatják be magukat. A legutóbbi jelentés szerint 28 320-an kerestek fel egy oltóközpontot, többségük (15 126-an) a harmadik oltását kapta meg. Az első dózist mindössze 4 556-an kérték. Az egyre inkább csökkenő érdeklődés eddig is nyilvánvaló volt, de az utóbbi három hétben a szokásosnál is kevesebben élnek az oltás lehetőségével.

Az előző kormány terve a zöld igazolvány kapcsán elakadt a képviselőház egészségügyi bizottságában, s bár Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy három héten belül új tervezetet készítenek elő, egyelőre erről semmi hír.

Hirdetés