Szépen csökkennek a járványszámok, de önnek semmi oka rá, hogy fellélegezzen

Miért lenne butaság túl korán lazítani a járványszabályokon?

Hirdetés

A járványszámok megnyugtató csökkenésbe kezdtek, ez azonban nem azt jelenti, hogy mi jól csináltunk valamit, vagy hogy túl vagyunk a járványon, pusztán annyit, hogy a járvány dinamikája most egy átmeneti csökkenést hozott. Ha nem vonjuk le azonban a következtetéseket, és ugyanúgy elbaltázzuk a járványkezelést, a későbbiekben is súlyos árat fizetünk.

Erről már Octavian Jurma epidemiológus beszélt, aki kiemelt egy fontos számot: a hétvégén valószínűleg a 20 ezret is meghaladja csak a 4. járványhullám haláleseteinek a száma. Ezzel máris az európai szégyenpadon vagyunk, hiszen a jóval nagyobb átoltottságú nyugati országokban jóval kevesebb áldozatot szed a vírus.

A szombati járványjelentés szerint az elmúlt 24 órában 2,697 új esetet regisztráltak, ami jóval megnyugtatóbb, mint a 4. hullám csúcsán rögzített 18 ezres (okt. 19.) napi esetszám.

A halálesetek is kezdenek csökkenni, 171-en vesztették életüket az elmúlt nap során a járvánnyal összefüggésben.

Az intenzív osztályokon most épp 37 szabad hely is akad, miközben „csak” 1591 fertőzött van kritikus állapotban.

Hirdetés

Jurma szerint viszont mégis őrültség lenne máris a járványszabályok lazításán törni a kobakunkat, márpedig a hazai tapasztalatok alapján a politikusok nyilván fognak engedményeket tenni a téli ünnepekre, ami könnyen visszasodorhat minket a mély vízbe. A korai lazítások pedig a társadalmi felelősségérzetet is nagyban tompítják, az emberek azt hiszik, vége a bajnak, miközben a baj továbbra is nagy.

A valós esetszámok ugyanis a szakma szerint legalább 5–7-szer nagyobbak, mint a hivatalos statisztikában megjelenő számok.

Jurma azt is mondta, hogy az iskolai nyáltesztelés egy totális csőd lesz.

Jó kilátások…

Hirdetés