Szép kis balkáni cirkusz kerekedett ki a rászorulóknak biztosítandó maszkok körül

Sikerült már megint egy olyan céget megbízni, mely képtelen betartani a határidőket, és még perrel is fenyegeti a kormányt, ha az felbontja a szerződést.

Hirdetés

Van ez a Michael Topolinski üzletember tulajdonában álló Naguma Medical Supply nevű cég, mely elnyert egy 73,6 millió lej értékű tendert 110 millió maszk beszerzésére. Ezeket a kormány a hátrányos helyzetűek között osztaná ki, természetesen ingyenesen. A szerződést augusztus 11-én írták alá, miután egy másik cég, a járvány óta egyre nagyobb megbízásokhoz jutó, politikai összefonódásoktól sem mentes Best Achizitii óvását visszautasították.

Júniusban még arról volt szól, hogy a szerződés megkötése után hét napon belül a cég leszállítja a 110 millió maszkot, melyet Kínából szerez be. Szeptember másodika van, és a maszkokból mindössze 50 milliót osztottak szét. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter kedden két nap haladékot adott a cégnek, hogy leszállítsa a maszkokat, ellenkező esetben a szerződés felbontását helyezte kilátásba.

Erre reagálva Michael Topolinski szerdán megfenyegette a kormányt, hogy 66 milliós kártérítést fognak követelni tőlük amennyiben egyoldalúan felbontják a szerződést. Ha tetszik, ha nem a cég jövő hétvégéig leszállítja a maszkokat. Topolinski azt állítja, hogy meglepődött Tătaru keddi nyilatkozatán, mivel a szerződésben az áll, hogy a szerződés egyoldalú felbontását 15 nappal az aktus előtt jelezni kell a másik félnek. Ennek megszegése esetén 66 millió lej kártérítésre jogosult a cég.
Az egészségügyi tárcavezető augusztus közepe óta többször felszólította a céget, hogy tegyen eleget a kötelezettségének, tartsa be a határidőket, ezt követően augusztus 24-én leszállították az első adag maszkot.

A Naguma Medical Supply ügyes-bajos dolgairól több sajtóorgánum is cikkezett (például itt és itt). Követhetetlen, hogy milyen politikai érdekek mentén nyerhették meg a kiírást – azon túlmenően, hogy ők biztosították a legalacsonyabb árat –, de az biztosra vehető, hogy a befuccsolni látszó üzleti kapcsolat sem jött létre véletlenül.

Hirdetés