Szárnyaló szigor: miniszteri rendelettel költöztettek odébb egy gólyafészket

Egy lakó megunta, hogy a vendég folyamatosan „átfesti” a háztetőt, és szépen kijárta a bürokratikus útját annak, hogyan lehet megszabadulni a madártól.

Hirdetés

Első látásra talán túlzásnak tűnik, de miniszteri rendeletre van szükség ahhoz, hogy egy gólyafészket el lehessen költöztetni az egyik magasfeszültségű oszlopról a másikra.

Így történt az Olt megyei Balş településen is, ahol egy családi ház tulajdonosának elege lett abból, hogy a gólyák tarkára piszkítják a háztetőt, ráadásul teregetni sem tud az udvaron a folyamatos ürülékveszély miatt, ezért ügyesen utánajárt a dolognak, és sikerült elérnie a költöztetést.

Az eljárás meglehetősen bürokratikus, de a panaszosnak megérte: csütörtökön reggel a helyszínre érkezett egy szakmai stáb, és a megyei környezetvédelmi hatóság szigorú felügyelete mellett áthelyezte a fészket a lakóház közeléből egy 30 méterre található, a villanyáram-szolgáltató által már felszerelt tartóra. Az ilyen műveleteket egyébként legkésőbb március 31-ig kell végrehajtani, hogy ezzel ne zavarják a fokozottan védett madarat a költésben.

A miniszteri rendeletre pedig azért volt szükség, mert anélkül akár uniós szankcióra is számítani lehet. A legfőbb probléma viszont ilyenkor az, hogy az elköltöztetett fészket elfogadja-e majd a tulajdonosa, ez az ornitológusok szerint nem minden esetben van így.

Hirdetés