Romániában van arányaiban a legtöbb olyan munkavállaló, aki nem tud megengedni magának egy kis nyaralást

Hiába dolgoznak látástól mikulásig, nem futja.

Hirdetés

Hiába szólnak a hivatalos statisztikák az átlagbér növekedéséről, Románia még mindig az Európai Unió egyik legszegényebb országa: ezt támasztja alá egy friss felmérés is.

A Szakszervezetek Európai Intézete (ETUI) arról készített felmérést, milyen mértékben engedhetik meg maguknak az európai munkavállalók, hogy a nyári időszakban kikapcsolódjanak egy kicsit.

Az eredmény Románia szempontjából lesújtó: itt van arányaiban a legtöbb olyan alkalmazott, aki még egy egyhetes nyaralást sem engedhet meg magának.

Konkrétan a megkérdezett munkavállalók

47 százaléka mondta azt, hogy még ennyi kikapcsolódásra sem futja.

A második legrosszabb helyzetben egy dél-európai országban van: Görögországban derült ki, hogy ott a munkavállalók 43,4 százaléka számára csupán álom egy kellemes, legalább egyhetes utazás a nyári időszakban.

Hirdetés

A harmadik helyen Litvánia áll 41 százalékkal.

Összesen

több mint 38 millió uniós polgár van abban a helyzetben, hogy legfeljebb szórólapokon vagy a tévében lát idegenforgalmi célpontokat.

Az Eurostat nyilvánosság számára ki nem adott „mikroadatai” alapján összeállított kimutatás készítői felhívják a figyelmet, hogy méltányos véremelések nélkül a helyzet csak rosszabbodik, hiszen a háború miatti infláció nyomán még jobban elértéktelenedik az emberek pénze.

Hirdetés