Románia schengeni csatlakozását sürgették az Európai Parlamentben

A koronavírus-járvány elgondolkodtatta és közös fellépésre sarkallta az EP-képviselőket.

Hirdetés

A koronavírus-járvány felszínre hozott pár tanulságot a határok átjárhatóságával, illetve az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan, amit az EP-képviselők sem hagyhatnak figyelmen kívül. Pénteken levonva a megfelelő következtetéseket egy állásfoglalást fogadtak el, amelyben felkérték az Európai Bizottságot, hogy mihamarabb dolgozzanak ki egy schengeni helyreállítási tervet, a belépők nemzetiség szerinti megkülönböztetésének felszámolásával nyissák meg a belső határokat, és dolgozzanak ki új szabályokat  a schengeni övezet működéséről.

A járvány idején a legtöbb tagállam ellenőrzést vezetett be, és részlegesen vagy teljesen lezárta a határait. A korlátozások kedvezőtlen hatással bírtak nemcsak a gazdaságra, hanem a tagállamok egymás közötti bizalmára nézve is.

A szóban forgó állásfoglalás, melyet 520 szavazattal, 86 ellenszavazattal és 59 tartózkodás mellett fogadtak el, azt akarja elérni, hogy Európa mihamarabb térjen vissza a teljeskörűen működő schengeni övezethez, mert ez a gazdasági talpraállásában is fontos szerepet játszik. Óriási hiba lenne, ha az ideiglenes belső határellenőrzés állandósulna, különösen annak fényében, hogy már mindenki a járvány második hullámára készül.

Az új kihívások arra sarkallják az EP-képviselőket, hogy felkérjék a Bizottságot a schengeni zóna irányításának reformájra. A Tanácstól azt kérik, hogy engedélyezzék Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozását.

Hirdetés