Román tévéket, magyar hírportált tiltottak be Oroszországban – hírmix

Leáldozóban a kistermelői burgonyatermesztés Hargita megyében. Valamint lakástűzbe torkollott egy családi perpatvar Medgidián.

Hirdetés

Feketelistán a Digi24, Pro TV és a B1TV

Nyolcvanegy EU-s médiumot, köztük három romániai hírtelevíziót (Digi24, Pro TV és a B1TV) és a 444.hu magyar hírportált tette tiltólistára Moszkva válaszul arra, hogy Brüsszel három orosz tévécsatorna (RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta) sugárzását tiltotta be az unió területén.   

Az orosz külügyminisztérium hamis információk terjesztésével vádolja a 81 európai tévécsatornát, újságot és hírügynökséget. A feketelistán szerepel a Spiegel, a Zeit, a Frankfurter Allgemeine, az El País, a La Stampa, a La Repubblica (Olaszország), a Le Monde, a Liberation, valamint a Politico és az EUobserver is.  

Az orosz külügyi tárca jelezte, több alkalommal és különböző szinteken figyelmeztetett arra, hogy a

„a helyi újságírók politikai indíttatású zaklatása és az orosz sajtóra az EU-ban kirótt alaptalan tilalmak nem maradnak következmények nélkül”.  

Moszkva szerint az orosz médiumok EU-s betiltásával Brüsszel az eszkaláció útját választotta, ezért a Kreml kénytelen azzal arányos ellenintézkedéseket hozni. Az események ilyen irányú alakulásáért kizárólag az Európai Unió vezetését és azon tagállamokat terheli a felelősség, amelyek támogatták ezt a döntést – hangsúlyozza az orosz minisztérium. 

Az orosz tisztviselők hozzátették: amennyiben az orosz sajtóra vonatkozó korlátozásokat feloldják, Moszkva is felülvizsgálja a kedden szankciókkal sújtott médiaszolgáltatókkal kapcsolatos döntését. 

A burgonya mellett a cukorrépa vetésterülete is drasztikusan csökken Hargita megyében 

Hiába tartják sokan még ma is a pityókát székelyföldi valutának, folyamatosan csökken a burgonyával beültetett Hargita megyei területek száma. A jelenség különösen a kistermelők esetében figyelhető meg, akik egyre inkább csak családi fogyasztásra és/vagy takarmányozásra termelnek.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Romfeld Zsolt a prefektusi kollégium keddi ülésén elmondta, hogy míg tizenegy éve 14 500 – 15 000 hektárt ültettek be burgonyával, addig idén ez a szám 6100 hektár. A mutató a tavalyi évhez képest is csökkent, 2023-ban 6500 hektár volt a burgonya vetésterülete. 

A mezőgazdasági igazgatóság tájékoztatása szerint a visszaesés okai sokrétűek. Csökkent az egy főre jutó burgonyafogyasztás, nőtt a hektáronkénti átlagtermelés, az EU-ből érkező import is visszavetette a termelői kedvet. Továbbá a termelők önszerveződésének alacsony foka, az egyéni termelőknek a hipermarketekbe való bejutási nehézségei és a termesztés költségeinek növekedése ugyancsak kedvezőtlenül hatottak a termesztésre.  

Hirdetés

Romfeld Zsolt az is elmondta, hogy a nagy burgonyatermesztők esetében nem figyelhető meg a területcsökkenés, mivel nekik más lehetőségeik vannak a termény tárolására, válogatására és hasznosítására. A beszámolóból az is kiderül, hogy burgonya területének csökkenését részben a gabonafélék, de különösen az évelő takarmánynövények termesztése kompenzálja.   

A megye másik fontos ipari növényének, a cukorrépának is jelentősen csökkent a vetésterülete. Jelenleg kilenc gazda, összesen 77 hektáron termeszti, ami jóval kevesebb a nyolc évvel ezelőtt 350 hektáros mutatóhoz képest. Az 1990 előtti statisztikai adatok pedig sztratoszférai magasságokban vannak az ezer hektár feletti vetésterülettel. A növénykultúra termesztésének drasztikus csökkenése a cukorgyárak által kínált alacsony ár, valamint a termelői költségek jelentős növekedése.   

Összeveszett a feleségével, lakástüzet okozott, majd elhagyta a helyszínt

Szó szerint izzott a levegő a  Constanța megyei Medgidia egyik tömbházlakásában, ahol egy családi veszekedés következtében tűz ütött ki.

Az első vizsgálatok szerint a tüzet a lakás tulajdonosa, egy 52 éves férfi okozta, aki spontán vitába keveredett a feleségével, majd elmenekült a helyszínről.  

A rendőrséget hétfő este értesítették, hogy tűz ütött ki a lakótelepen. Három személyt evakuáltak a tűzoltók, az egyikőjük pánikrohamot kapott. A férfit elfogták, jelenleg őrizetben van, az ügyben pedig rongálás miatt nyitottak bűnügyi dossziét.  

 

Hirdetés