Román segítséggel virágzik a fiktív házasságkötések ipara Ciprusban

A hatóságok szerint olyan romániai nők kötnek érdekházasságokat afrikai és ázsiai férfiakkal a szigeten, akik idehaza már férjezettek.

Hirdetés

Nem újdonság, hogy egyes EU-tagállamokban virágzik a fiktív házasságkötések üzlete, ami komoly kihívás elé állítja a hatóságokat, főleg, hogy a párok összehozását jól szervezett, országhatárokon átívelő bűnhálózatok intézik. Ezzel a módszerrel jutnak állampolgársághoz az EU-ban azok az ázsiai és afrikai országokból érkező férfiak, akiknek van elegendő pénzük a „házasságközvetítés” kifizetésére.

A jelenség konkrét vonatkozásairól viszont elég ritkán lehet olvasni. Pár évvel ezelőtt volt szó arról, hogy Romániában például ötszáz eurót is fizetnek a nőknek az EU-vízummal járó névleges frigyért, de abban egészen biztosan nem volt benne a bűnhálózatok közvetítési díja. Az esetek felgöngyölítéséről azóta sem hallottunk túl sokat.

Szerdán a ciprusi külügyminisztérium tartott nemzetközi konferenciát a témában, melyen több ország illetékes hatóságának képviselője is részt vett. A beszámolók alapján több ország panaszt fogalmazott meg a nicosiai hatóságokkal szemben, mert nem fékezik meg a fiktív házasságokat Ciprusban. Románia értesítette a ciprusi szerveket, hogy a nemzetközi bűnhálózatokon keresztül olyan nők kötnek érdekházasságokat a szigetországban, akik Romániában is férjezettek.

A frigyből mindenki profitál: a férj – megszerezve a letelepedési engedélyt – szabadon járhat-kelhet az Európai Unióban, míg a bűnszervezetek felveszik a közvetítésért járó összeget, amiből a feleség is részesül. Az egész „lepapírozását” olyan ciprusi önkormányzatokon keresztül intézik, amelyek rugalmasabban kezelik a házasságkötések törvényi feltételeit. A beszámolók olyan esetet is említenek, hogy egyetlen romániai nő három különböző néven kötött házasságot Ciprusban, miközben idehaza is rendelkezik egy férjjel, írja a Rador alapján a G4Media.

Románián kívül Portugália is durván érintett a fiktív frigyek bizniszében.

Hirdetés