Öt év alatt, részletekben fogják megkapni az elmaradt béremeléseket az iskolai alkalmazottak

Viszont azok a pedagógusok, akik nem pereltek, kevesebb pénzt kapnak…

Hirdetés

Az elmúlt öt évben elmaradt a pedagógusok és a kisegítő iskolai személyzet béreinek emelése, ezért sok tanügyben dolgozó sikeresen perelt. Ennek eredményeként már a Hivatalos Közlönyben is megjelent az a sürgősségi kormányrendelet, amelynek értelmében az oktatási alkalmazottak elmaradt juttatásait a következő öt évben részletekben fogják kifizetni.

Idén 5 százalékot, 2023-ban további 10-et, 2024-ben és 2025-ben 25–25 százalékot, a legnagyobb részt, 35 százalékot pedig az ötödik évben, 2026-ban kapják meg az érintettek. Az első részlet három hónapon belül osztják szét.

Csakhogy van itt egy fonák ellentmondás az ügyben: azok, akik nem tagjai a tanügyi szakszervezeteknek, vagy valamilyen formában – legalább egy aláírással – nem járultak hozzá a késlekedés miatti perekhez, kevesebb pénzt fognak kapni. Ők lemaradnak ugyanis a büntetőkamatokról és az inflációt korrigáló összegekről, ami egyáltalán nem kevés pénz.

A Székelyhon Kocs Ilonától, a Tanügyi Szabad Szakszervezet (FSLI) Hargita megyei területi képviselőjétől megtudta, hogy az ő kötelékükbe tartozó mintegy 2900 tanár már meg is kapta az első 5 százalékos részletet, és amellett, hogy mindenkinél hamarabb kapják meg a pénzüket, az évek múlásával egyre jobban fognak járni, hiszen évről évre egyre nagyobb lesz a büntetőkamat.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés