Őrület: néhány pancser hivatalnok miatt közel tízezer gazda nem kaphatta meg az aszálysegélyt

Az aszálykárok felmérésével foglalkozó óriási szakemberek sok esetben rosszul töltötték ki a papírokat, így a pórul járt termelők ismét szívtak egy nagyot.

Hirdetés

Nagyon csúnyán nézett ki az idei aszálymérleg, Románia 34 megyéjében több százezer hektár termőföldet sújtott a példátlan szárazság, s most úgy néz ki, az elkeseredett gazdák közül sokan még arra a kártérítésre sem számíthatnak, melyet a kormány nyújtana nekik.

A gazdák egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Forţa Fermierilor arra hívta fel a figyelmet, hogy közel tízezer gazda azért nem kaphatja meg a segélyt, mert a megyei mezőgazdasági igazgatóságok kárfelméréssel foglalkozó hivatalnokai egyszerűen rosszul állították össze a dokumentumokat.

Sok esetben elfelejtették feltüntetni, hogy az adott területet milyen arányban sújtotta az aszály – márpedig az egyik legfontosabb adatról beszélünk, s így az igénylők kicsúsztak a határidőből és le is maradtak a kártérítésről.

A gazdák érdekvédelmi szervezete szerint a duplán pórul járt gazdák több mint 100 ezer hektár termőföld után nyújtottak be segélykérvényt, mint kiderült, teljesen fölöslegesen. Most arra kérik a mezőgazdasági minisztériumot, hogy gondolják újra a teljes procedúrát, a hivatalnokokat pedig büntessék meg példásan.

Hirdetés