Ön is izgatottan várja, mennyi prémiumot hoz a céges Jézuska?

Ahogy elnézzük ezt a felmérést, könnyen meglehet, hogy csalódás lesz a vége.

Hirdetés

A szeretet ünnepe és az év vége remek alkalom arra, hogy a munkáltatók kifejezzék az alkalmazottak iránti megbecsülésüket, és hálából az egész évi robotolásárt egy csinos borítékot nyomjanak a kezükbe (lehetőleg minél kínosabb karácsonyi koccintás keretében). Ideális esetben, nem csak egy karácsonyi üdvözlőlap található a borítékban, hanem némi pénz vagy ajándékutalvány is. De a döntő kérdés: mennyi az annyi?

Nem akarunk illúziórombolóak lenni, de egy friss felmérés szerint tízből mindössze két munkáltató döntött úgy, hogy emel a tavalyi prémium összegén, hét szerint a tavalyi juttatás éppen elég lesz idén is, míg a tízből egy csökkenteni kényszerül az ezzel járó kiadásokat.

Tízből három főnök alkalmazottanként 150 lejt szán a hála kifejezésére, tízből egy 300 lejt. Két munkáltató (még mindig a tízből) 300 és 500 lej közötti összeget fordít erre a célra, ugyanennyien mondták azt, hogy ennél is nagyobb összeggel készülnek.

A megkérdezettek 46,6%-a pénzbeli juttatást ad, 27,4%-a ajándékokkal vagy utalványokkal (is) kedveskedik. 17,8% gondol az alkalmazottak gyerekeire is, és édességcsomagokat küld a kicsiknek. A cégek 45%-a szervez karácsonyi ünnepséget, melyen az egész munkatestület részt vesz. De vannak olyan cégek is (8%), ahol csak extra szabadnapokat adnak az ünnepek idejére – azért valljuk be, ennek is lehet örülni. Főleg, hogy sokan még ennyit sem kapnak, a munkáltatók 12,3%-a ugyanis semmilyen meglepetéssel nem készül az ünnepre.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a cégek anyagi helyzete miként befolyásolja a juttatások mértékét, így kiderült: 27,4%-uk az anyagi helyzettől függetlenül minden alkalmazottnak biztosítanak valamilyen figyelmességet, ugyanakkor 26%-uk állítja azt, hogy az ajándékozói kedv arányosan nő a cég profitjával. 12,3% pedig azt vallja, ha nincs nyereség, akkor nincs karácsonyi prémium sem, legfeljebb valami szimbolikus apróság.

Hirdetés

Prémiumtól függetlenül az alkalmazottak megtalálják a módját annak, hogy ünnepi hangulatot teremtsenek, például a cégek 52%-nál a munkatársak egymás közötti ajándékozást szerveznek  és karácsonyfát állítanak.

A felmérést a legnagyobb hazai állásközvetítő oldal, a BestJobs készítette november 25. – december 10. között 235 kis- és középvállalkozás, valamint nagyvállalatok részvételével.

Hirdetés