Olyan, nincs, hogy egy párt csak félig lép ki a kormányból: Cîţu kirúgta az USR–PLUS államtitkárait. És a prefektusait és alprefektusait is

Merthogy nem akarózott lemondani nekik.

Hirdetés

Mivel Romániában vagyunk, itt még az abszurd módon kirobbant kormányválság is bármikor képes még abszurdabbá válni: a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő miniszterelnökre megsértődött, és a lemondását követelő Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egyenlőség és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) nagy garral kilépett a kormányból, de úgy, hogy azért nem is kicsit mégis bent maradt.

Ugyanis csupán a miniszterei szedték a sátorfájukat, az államtitkárai nem, mert azért nem árt, ha egy elvileg ellenzékbe vonult párt azért egy kicsit kormányon is van.

Illetve nem is olyan kicsit, mivel 26 olyan államtitkárról van szó, aki azt követően is ragaszkodott kényelmes irodájához, hogy a párt hivatalosan otthagyta a kormányt.

Nos, ezt orvosolta Florin Cîţu miniszterelnök, méghozzá gyakorlatilag egyetlen tollvonással: szerdán este jelentette be, hogy az USR-PLUS-os államtitkárok csomagolhatnak.

Majd a bejelentés után nem sokkal már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben, hogy az érintetteket fel is mentették tisztségükből.

Ami már csak azért is indokolt volt, mert meglehetősen hülyén nézett volna ki, ha amiatt kell elhagyniuk a posztjukat, mert a parlament megszavazta azt a bizalmatlansági indítványt, amit a saját pártjuk nyújtott be az ellen a kormány ellen, amelynek ők is tagjai.

Hirdetés

Ez történt szerdán este. Csütörtökön koradélután a miniszterelnök újra a nép elé állt és bejelentette, hogy márpedig minden USR–PLUS-os prefektus és alprefektus is megy a levesbe (14 prefektusról és 28 alprefektusról van szó), ugyanazért. Az USR–PLUS-nak összesen 13 megyében (köztük Hargita, Temes és Máramaros) és a fővárosban vannak, pontosabban voltak prefektusai és alprefektusai.

Hogy mi történik a lefejezett prefektúrákon? Semmi, mondta a miniszterelnök, az ott maradt alprefektusok átveszik a kormánykereket és az élet megy tovább.

 

 

Hirdetés