Oktatási miniszter: a szülőknek jogukban áll tudni, hány tanár nem oltatta be magát

Hiszen mégiscsak a gyerekek egészségéről van szó. Meg a sajátjukról.

Hirdetés

Most, hogy közeleg az új iskolai tanév, egyúttal pedig a koronavírus-járvány negyedik hulláma is egyre jobban a nyakunkon van, egyre többen vetik fel a kérdést, mennyire biztonságos jelenléti oktatás mellett elindítani a tanítást jövő hétfőn.

Sokan aggódnak, hiszen a járvány ellen egyetlen hatékony védelmet jelentő oltást igencsak kevesen vették fel, igaz, a hivatalos adatok szerint éppen a pedagógusok körében az országos átlag kétszerese, mintegy 60 százalékos az átoltottság.

Azonban – lévén hogy a most terjedő, indiai eredetű delta variáns sokkal fertőzőbb az eddigieknél – ez még mindig nem igazán elegendő.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy vajon a gyereke számára biztonságos lesz-e, ha visszatér az iskolapadba.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter most azt mondja: az aggodalom jogos, és a szülők arra is joggal kíváncsiak, hogy az iskolában, ahova a gyerekük jár, hány pedagógus kapta meg az oltást.

Ugyanakkor a helyzet nem annyira egyszerű, hogy csak úgy kikérjék a névsort.

Az Európai Unió területén érvényes, a személyi adatok védelmére vonatkozó rendelkezés (GDPR) értelmében ugyanis

csupán azt adhatja ki az iskola, számszerűen hány pedagógus kapta meg az oltást, a neveket nem.

Minden egyes pedagógusnak jogában áll nyilvánosságra hozni, hogy felvette-e a vakcinát vagy sem, de ha ő nem akarja közölni, másnak nem áll jogában.

Hirdetés

Ezzel a miniszter tulajdonképpen arra reagált, hogy Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter annak kapcsán, hogy a szülőknek jogukban áll-e megakadályozni, hogy egy oltatlan tanár bemenjen órát tartani, múlt héten azt mondta: a szülőknek ki kellene kérniük az iskolától a beoltott és beoltatlan pedagógusok listáját, hogy átlátható legyen a helyzet.

Cîmpeanu ennek kapcsán azt mondta:

nem tesznek különbséget az oltott és oltatlan pedagógusok között, mindannyian bemehetnek órát tartani.

Persze a járványügyi óvintézkedések továbbra is érvényben lesznek, így kötelező a távolságtartás, a fertőtlenítés, szellőztetés, és persze a szájmaszk viselése.

Ennek kapcsán Cîmpeanu kijelentette: a rendelkezések egyértelműek, a maszk kötelező, kivéve a testnevelés-órákat, és a textilmaszkok minőségét sem ellenőrzi majd senki.

Azonban ajánlani továbbra is inkább az orvosi maszkok használatát ajánlják, még akkor is, ha a textilmaszkok használatát az előzetes bejelentésekkel ellentétben nem tiltják.

Hirdetés