Nyugdíjemelést szeretne? Hozzon kétheti hideg élelmet, fáradjon be az archívumba, és keresse ki az iratait

Nem, ez nem egy abszurd novella. Hanem a romániai rögvalóság.

Hirdetés

Mondhatnánk, hogy kafkai történet zajlott az egyik romániai hivatalban, de ilyesmit talán még maga Kafka sem tudott volna kitalálni, pedig senki sem vádolhatja azzal, hogy szegényes lenne a fantáziája.

Történt, hogy egy konstancai nő nyugdíjemelésért folyamodott, ehhez azonban össze kellett gyűjtenie a jogosultságát igazoló iratokat, amelyek bizonyítják, valóban ledolgozta az ehhez szükséges szolgálati időt.

El is kezdte a folyamatot, egyik hivatalból a másikba küldték, sőt még Bukarestbe is el kellett utaznia, de persze ez sem volt elég, vissza kellett térnie a konstancai hivatalba.

Ahol aztán közölték vele, hogy ha nagyobb nyugdíjt akar, akkor keresse meg saját kezűleg az iratokat.

Azért rendesek voltak, mert közölték, hogy a helyiségben, ahol az iratokat raktározzák, nem éppen civilizált körülmények uralkodnak, ezért hozzon kesztyűt és szájmaszkot is.

Mint kiderült, a hivatalnokok nem túloztak: amikor a nő három sorstársával együtt belépett a Szociális Kifizető és Ellenőrző Ügynökség épületében található raktárba, borzasztó körülmények fogadták.

A brutálisan koszos, vastag penész lepte helyiségben az iratok ezrei dobozokban és zsákokban hevertek össze-vissza.

Elkezdte a keresgélést, de persze nem találta meg az összes szükséges dokumentumot, így aztán nem is kapta meg a nyugdíjemelést.

Hirdetés

A hatóságok pedig mossák kezeiket.

De legalább nyilvánosságra került az ügy, ami miatt Violeta Alexandru munkaügyi miniszter csütörtökön este felszólította a nyugdíjbiztosítót, a munkaügyi felügyeletet és a szociális ügynökséget, hogy azonnal mérjék fel, országszerte milyen körülmények között tárolják az ügyfelek iratait.

Amúgy a helyzet tragikomikumát tovább fokozza, hogy kiderült: az illetékes hatóságok nem végezték el a dolgukat, és nem szkenneltek be minden munkakönyvet, pedig már tizenkét éve meg kellett volna tenniük. Illetve van, ahol megtették, de pocsék minőségben, így olvashatatlanok.

Emiatt aztán a nyugdíjbiztosító nem tud mit kezdeni velük, ezért arra kényszeríti az ügyfeleket, hogy ide-oda rohangáljon igazolásokért.

Franz Kafka elégedetten csettint.

Hirdetés