Nicolae Ciucát választották a PNL új elnökévé, ha már csak Nicolae Ciucă közül lehetett választani

Nem tették izgalmassá a küzdelmet.

Hirdetés

Mostantól nem csupán miniszterelnök és nyugalmazott négycsillagos tábornok, hanem pártelnök is Nicolae Ciucă, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendkívüli kongresszusán vasárnap megválasztották a párt vezetőjévé.

Azt, hogy az elnöki tisztségért vívott küzdelem kiélezett lett volna, nehéz lenne kijelenteni,

lévén hogy egyetlen jelölt volt: maga Ciucă.

Így aztán a végeredmény is borítékolható volt: a leadott 1120 szavazatból 1060-at kapott.

A PNL élére azért kellett új elnököt választani, mert Florin Cîțu múlt szombaton a pártvezetés nyomására lemondott.

Az eddigi pártelnököt azért kényszerítették távozásra, mert miniszterelnöki jogköröket próbált magának vindikálni, amikor bejelentette, ki akarja értékelni a liberális kormánytagok tevékenységét, és aki nem teljesített megfelelően, azt leváltja. Emellett azt is megunták, hogy folyamatosan bírálta a koalíciós partner Szociáldemokrata Pártot (PSD), illetve magát a kormányt is, amelyben a saját pártjának a miniszterei is benne vannak.

Hirdetés

A PNL Cîțu leváltását kezdeményező vezetői most abban reménykednek, hogy ha ugyanaz a személy tölti be a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztséget,

legalább a párton belüli konfliktusoknak elejét lehet venni.

A román politikában azonban semmit sem lehet biztosra venni. Minden esetre kérdéses, hogy Ciucă mennyivel bírja majd tovább tisztségében, mint elődje, akit még szeptemberben választottak pártelnökké nagy csinnadrattával, hogy megmentse a pártot a népszerűsége teljes elvesztésétől, hogy aztán fél év után máris útilaput kössenek a talpára.

 

Hirdetés