Nézze meg, hogyan áll a járványhelyzet a településén, és hogyan kezdődhet el a tanév!

Az egészségügyi minisztérium közzétette a járványtérképet.

Hirdetés

Talán kissé meglepőnek tűnhet, de az ország túlnyomó részén biztonságosnak tűnik a járványhelyzet, és elvileg normálisan elkezdődhet a tanév jövő hétfőn – legalábbis ez derül ki az egészségügyi minisztérium által hétfőn közzé tett térképről.

Amelyen az látható településekre lebontva, hol súlyosabb, hol kevésbé súlyos, és hol viszonylag megnyugtató a járványhelyzet.

A térképet az alapján állították össze, hogy az elmúlt 14 napban átlag hány fertőzött eset 1000 főre az adott településen.

0 és 1 között zöld, 1 és 3 között narancssárga, 3 fölött pedig vörös besorolást kaptak a települések.

A térkép alapján látható, hogy a magyarlakta vidékek közül Arad megyében van a legtöbb piros település, de Bihar megyében is van néhány, valamint számos narancssárga is. Kolozs, Szeben, Brassó és Máramaros megyében is piroslik néhány település, a Székelyföld viszont jórészt zöld, némi narancssárga beütéssel.

Ezen adatokat továbbították az összes tanfelügyelőségnek, majd megkapják az iskolák is.

Ezek alapján minden egyes iskola illetékesei saját hatáskörben döntik el, hogy hétfőn milyen körülmények között kezdődik az iskola.

A legegyszerűbb a zöld forgatókönyv: eszerint minden egyes diák visszatér az iskolapadba a tanév első napján.

Hirdetés

A második, narancssárga szint már komplikáltabb.

Eszerint az óvodások és elemi iskolások, valamint a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok visszatérnek az iskolapadba. A többi diák viszont 1-2 hetes rotációs rendszerben jár majd iskolába, illetve vesz részt online az órákon.

Ilyen hibrid rendszer működik majd például Nagyváradon és Brassóban is.

A hármas, vörös forgatókönyv is faék bonyolultságú: ha ilyen a járványhelyzet az adott településen, akkor mindenki nagy ívben elkerüli az iskolát, és csakis online tanítás zajlik.

Az iskoláknak 10-éig kell eldönteniük, hogy az adott településre jellemző járványadatok alapján milyen oktatási rendszer mellett döntenek.

Ide kattintva megnézheti, az ön lakóhelye milyen besorolású.

Hirdetés